Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltirken, not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı.

Ekonomi 9 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkardı.

Fitch Ratings, 8 Eylül 2023’te Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü iki yılın ardından ‘negatif’ten ‘durağan’a çıkarmıştı.

Altı ay sonra yeniden yapılan değerlendirilmede Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun ‘B’den ‘B+’ya yükseltildiği, not görünümünün ‘pozitif’ olarak belirlendiği aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu not artırımının Haziran 2023’teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi.

Enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtilen açıklamada, bu durumun daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığının yansıması olduğu kaydedildi.

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği belirtilen açıklamada, büyüme oranın 2025’te ise yüzde 3,1’e çıkabileceği kaydedildi. Açıklamada, mart ayındaki yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmasının beklenmediği ifade edildi.

Fitch’in takvimine göre Türkiye’ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül’de yapılması planlanıyor.

Üç kuruluşta da görünüm pozitif

Fitch Ratings’in son değerlendirmesiyle Türkiye’nin üç kredi derecelendirme kuruluşundaki görünümü de ‘pozitif’e ulaşmış oldu.

1 Aralık 2023’te Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu revize etmiş ve görünümü durağandan pozitife çevirmişti.

13 Ocak’ta da Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ olarak teyit ederken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.

‘Yatırım yapılabilir’ seviyesine daha çok var

Ancak üç kuruluşun da ‘yatırım yapılabilir’ olarak belirlediği seviyeye ulaşmak için kredi notunun daha da fazla yükselmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu seviyeye gelmesi için Fitch dört, Moody’s altı, S&P ise dört defa not artırmalı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.