Fitch notumuzu kırmadı ama görünüm iyi değil

Fitch, yılın ilk değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmedi ancak kuruluşa göre enflasyon bu yıl ortalama yüzde 56,5 olacak, büyüme ise yüzde 2,5’e gerileyecek.

Ekonomi 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

TÜRDA ÖZMEN

Uluslararası kredi derecelendirme (rating) kuruluşu Fitch, yılın ilk değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmedi. Fitch Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “B”, görünümünü ise “negatif” olarak teyit etti. Ekonomistler küresel mali piyasalarda görünümün “negatif” olmasının önümüzdeki dönemde notun bir derece daha aşağıya indirilebileceği anlamına geldiğini ifade ediyorlar.

B notu ne anlama geliyor?

B kategorisindeki not somut bir temerrüt riskinin varlığını ifade ederken mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi açısından sınırlı bir güven marjı olduğuna işaret ediyor. B genellikle halihazırda borcunu ödeyebilen ancak bu kapasitesini olumsuz bir ekonomik/politik gelişme karşısında hızla kaybedebilecek ülke ve kurumlara verilen bir not. Açıklamada ‘B’ notunun zayıf dış finansman, müdahaleci ve geleneksel olmayan politikalar nedeniyle artan ekonomik bozulmaları, siyasi ve jeopolitik riskleri yansıttığı belirtildi.

Dış borçlanma pahalılaşacak

Kurum değerlendirmesinde negatif reel faizlerle birlikte giderek artan düzenleyici önlem ve kontrollerin TL’nin değer kaybı yönündeki baskıları artırarak uluslararası rezervleri zayıflatmaya devam edeceğini, enflasyonu yüksek tutacağın ve dış kaynaklara erişim maliyetini artıracağına işaret etti.

Büyüme yüzde 2.5’e düşecek

Fitch’e göre izlenen politika bileşimi bugüne kadar finansal dayanıklılığını koruyan bankacılık sektörünü negatif reel getirili Hazine tahvil riskini artırarak kârlılık ve aktif kalitesi anlamında olumsuz etkileyecek.  Kurum yaklaşan 14 Mayıs seçimlerinin iktidar ve muhalefetin ekonomi politika yaklaşımlarındaki farklılıklar nedeniyle politik belirsizliği artırdığını da ekledi. Fitch, depremin ekonomi üzerindeki etkilerinin hükümetin genişleyici politikası nedeniyle kısmen telafi edilmesi sayesinde büyümenin bu yıl yüzde 2,5, enflasyonun ise ortalama yüzde 56,5, olacağını tahmin ediyor. Kuruluşun gelecek yıla ilişkin büyüme öngörüsü ise yüzde 3. Fitch 8 Temmuz 2022’deki değerlendirmesinde Türkiye’nin B+ olan kredi notunu B’ye indirmiş, görünümünü negatif olarak korumuştu.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Fitch’ten bir kademe aşağıda olan “B3/durağan” olarak belirlerken, S&P ise Fitch ile aynı seviyede “B/durağan” olarak tutuyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.