Fitch, iki yıl sonra Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken not görünümünü 2 yıl sonra 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Fitch, martta yaptığı yılın ilk değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünü değiştirmemiş, enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 56,5, büyümenin ise yüzde 2,5’e gerileyeceğini açıklamıştı

Ekonomi 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fitch, piyasaların merakla beklediği kredi notunu değiştirmedi ancak Türkiye'nin görünümünü negatiften durağana çevirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, piyasaların merakla beklediği açıklamasını yayımladı. Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit eden Fitch, kredi notu görünümü ise 2 yılın ardından “negatif”ten “durağan”a revize etti. Fitch, mart ayında yaptığı bu yılın ilk değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmemiş, enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 56,5 olacağını, büyümenin ise yüzde 2,5’e gerileyeceğini açıklamıştı. Fitch, en son 13 Ağustos 2021’de Türkiye’nin kredi notunu “BB-” ve kredi notu görünümünü “durağan” olarak teyit etmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, 2 Aralık 2021’de da ülkenin not görünümünü negatife çevirmişti.

Fitch notumuzu kırmadı ama görünüm iyi değilFitch notumuzu kırmadı ama görünüm iyi değil

Görünümün durağana revize edilme nedenine dair “kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor” açıklamasına yer verildi.

Politika faizi yıl sonunda yüzde 35’e çıkar

Merkez Bankası’nın politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35’e çıkaracağını tahmin eden Fitch, faiz oranının 2024’te de bu seviyede kalacağını ifade etti. Fitch, raporda “Para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik mevcut” dedi.

Rezervler 115 milyar dolara yükselir

Brüt uluslararası rezervlerin mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür bir toparlanma kaydettiğini belirten Fitch, rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Fitch, rezervlerin 2024’te de “nispeten istikrarlı kalacağı” öngörüsünü paylaştı.

Büyüme tahminini revize etti

Türkiye’nin büyüme tahminini de revize eden kuruluş, daha önce yüzde 2,5 olan tahminini yüzde 4,3’e çıkardı, 2024’te bu oranın yüzde 3’e düşebileceğini kaydetti.

Enflasyon yıl sonunda yüzde 65 olacak

Fitch, enflasyon konusunda da “2023’te enflasyonun ortalama yüzde 51,9, yıl sonunda yüzde 65 olacağını öngörüyoruz. Kısmen siyasi nedenlerden dolayı, enflasyonu düşürmeye yönelik politika düzenlemelerinin büyüklüğü, kalıcılığı ve başarısı konusunda hâlâ belirsizlik var” dedi.

Fitch'ten uyarı: Bankalara baskının azaltılması kredi profillerini desteklerFitch’ten uyarı: Bankalara baskının azaltılması kredi profillerini destekler

Moody's Türkiye'nin ardından bankalara da göz kırptıMoody’s Türkiye’nin ardından bankalara da göz kırptı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.