Fitch’ten uyarı: Bankalara baskının azaltılması kredi profillerini destekler

Fitch Bankalar Direktörü Kılınç, "Faaliyet ortamı baskılarının azaltılması bankaların kredi profillerini destekler. Makro ve piyasa istikrarına yönelik risklerin azaltılması, bankaların kredi profillerini destekleyici olacaktır" dedi.

Ekonomi 2 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fitch 8 Eylül gecesi Türkiye'nin kredi notunu açıklaması bekleniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, makro ve piyasa istikrarına yönelik risklerin azaltılmasının bankaların kredi profillerini destekleyici olacağını söyledi. Kılınç, “Faaliyet ortamı baskılarının azaltılması bankaların kredi profillerini destekler. Makro ve piyasa istikrarına yönelik risklerin azaltılması, bankaların kredi profillerini destekleyici olacaktır” dedi. Türk bankalarının kârlılıklarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kılınç, “Politika faizindeki son artış ve son düzenleyici gelişmeler, TL krediler üzerindeki birinci kademe ‘yumuşak’ faiz sınırının kaldırılmasının ardından daha yüksek kredi getirileri göz önüne alındığında, bankaların kârlılığını desteklemektedir. Bankaların net faiz marjlarının, en son döviz korumalı mevduat aktarımından ve TL dönüştürme gerekliliklerinden kaynaklanan lira fonlama maliyetleri üzerindeki baskıya rağmen, genişlemesini bekliyoruz” diye konuştu.

Moody's Türkiye'nin ardından bankalara da göz kırptıMoody’s Türkiye’nin ardından bankalara da göz kırptı

Fitch Ratings Bankalar Direktörü, son dönemde değişen para politikası adımlarına işaret ederek, “Son politika karışımı ayarlamaları, son haftalarda az sayıda bankanın yüksek maliyetle de olsa daha uzun vadeli borçlanmasında görüldüğü gibi, dış finansman baskılarında bir miktar hafiflemeye neden olmuştur” dedi.

Türk bankalarının kârlılıklarının bu yılın tamamında, yılın ilk yarı kârlılık verileri dikkate alındığında, azalmasının beklendiğini ifade eden Kılınç, “Bankacılık sektörünün döviz likiditesi, bir yıl içinde ödenmesi gereken piyasaya duyarlı dış borcu geri ödemek için geniş ölçüde yeterli olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin görünümünü ‘durağan’a yükseltmesi bekleniyor

Fitch’in 8 Eylül gecesi açıklaması beklenen değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak koruması beklenirken, görünümün ise “negatif”ten “durağan”a yükseltileceği tahmin ediliyor.

Fitch, en son 8 Temmuz 2022 tarihli değerlendirmesinde Türkiye’nin “B+” kredi notunu “B”ye indirirken, görünümünü “negatif” olarak korumuştu. 19 Kasım 2022 ve 18 Mart 2023 tarihlerinde ise kredi notu ve görünüm korunmuştu.

Fitch'ten ABD bankalarına yeni bir 'türbülans' uyarısıFitch’ten ABD bankalarına yeni bir ‘türbülans’ uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.