Mavi tik sınavından kim geçecek, kim kalacak? Kültür sanat ve spor dünyasında tepki var

Twitter'da mavi tik uygulamasının paralı olması popüler birçok ismi rahatsız etti. Basketbolcu LeBron James "5 dolar bile vermem" diyor. Oyuncu Jack Black, Elon Musk'ın blöfünü görmek istediğini söylüyor. Komedyen Jason Alexander Twitter'dan çıkacağını açıklıyor. Ortalığın karışacağı öngörülüyor.

Bilim Teknoloji 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Elon Musk Twitter’ı aldıktan sonra mavi tiki paralı hale getirdi. Şimdilerde Twitter mavi tikli hesapların kullanıcılarından ücret istiyor. Fakat Musk öncesi Twitter döneminde mavi tik doğrulanmış hesaplara veriliyordu. Bir ayrıcalık olarak görülüyordu. Her alandan popüler isimler de hesabı kendilerinin kullandığını göstermek için, çünkü birçoğunun adına sahte hesap açılıyor, mavi tik uygulamasını tercih ediyordu.

‘Uzay Yolu/Star Trek’in Kaptan Kirk’ü William Shatner, Elon Musk (solda) ile onun sahibi olduğu Twitter’da dalga geçti.

Elon Musk’ın bu uygulamadan para kazanmak istemesine ünlü simalar tepki gösteriyor. Çünkü bu uygulamanın devamı için ücret ödemeyen kullanıcılar mavi tik ayrıcalığından yararlanamayacak. İstenen ücret de az değil. Ayda 8 dolar. Türkiye’de 110 lira.

‘Bu da neyin nesi Elon Musk’ 

‘Uzay Yolu/Star Trek’in Kaptan Kirk’ü William Shatner “Hey @elonmusk Twitter’a ödeme yapmazsak mavi tiklerin kalkacağı da neyin nesi? Ben 15 yıldır burada esprili düşüncelerimi karşılık beklemeden paylaşıyorum. Şimdi bana bedava verdiğiniz bir şey için para ödemem gerektiğini mi söylüyorsunuz? Nedir bu? Colombia Plak ve Kaset Kulübü mü?” yazdı. Shatner’ın gönderme yaptığı Colombia Plak Kulübü, farklı bir girişimcilik olarak 1955’te kuruldu. Amacı taşradaki tüketicilere ulaşmaktı ve  insanlara posta yolu ile plak gönderiyordu.

LeBron James: 5 Dolar bile vermem

38 yaşındaki basketbolcu LeBron James ise “Sanırım mavi tıkım yakında gidecek. Çünkü beni bilenler 5 dolar ödemeyeceğimi bilir” yazdı hesabından. Onun için konu para değil. Çünkü kendisinin 1 milyar dolarlık serveti var. Oyuncu Jack Black de mavi tik için para ödemeyeceğini açıklayanlardan. Yeni filminin galasında konuşan Black “8 doları ödemeyeceğim ve Elon Musk’ın blöfünü ve Twitter’ın politikaları görmek istiyorum” diyor. Bir başka komedi oyuncusu Jason Alexander ise takipçilerine kendisinin resmi hesabı olduğunu belirttiği için mavi tik uygulamasını kullandığını. Mavi tiki kaybetmesi halinde Twitter’dan çıkacağını açıkladı.

Bütün bunlar Elon Musk’ın kararını gözden geçirmesine neden olacağı düşünülmüyor. Çünkü birkaç ay önce yazar Stefhan King “Mavi tikimi korumak için aylık 20 dolar mı? Si…., onlar bana ödeme yapmalı. Eğer bu hayata geçerse giderim” demiş, Musk da “Bir şekilde faturaları ödememiz gerekiyor. Twitter sadece reklamlara bel bağlayamaz. 8 dolara ne dersiniz?” diye cevap vermişti. Bu tartışma Musk’un paralı mavi tik uygulamasında kararlı olacağının göstergesiydi. Şimdi itirazlar yükseliyor ama asıl kıyamet ücret ödemeyenlerin mavi tik ayrıcalığını kaybetmesi halinde kopacak.

Twitter’da olaylı bir gün daha: Kaynak kodu sızdı, platformun değeri bizzat Musk tarafından yarıya düşürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.