İsveç’te polisin koyduğu Kuran yakma yasağını mahkeme bozdu

İsveç'te Kuran yakma eylemleri odaklı iki gelişme yaşandı. Uluslararası İslami aşırıcılıkla bağlantılı 5 kişi tutuklandı, Yüksek Mahkeme şubat ayında İsveç polisinin aldığı Kuran yakma eylemlerini yasaklama kararını bozdu.

Dünya 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemleri İsveç'in NATO üyeliğine engel oldu.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermeme sebeplerinden biri olan ülkedeki Kuran yakma eylemlerine dair yeni gelişmeler yaşandı. 

Ocak ayındaki Kuran yakma eylemleriyle bağlantılı olarak terör eylemi planladıkları gerekçesiyle 5 kişi tutuklandı. Bu yaşanırken Yüksek İdari Mahkeme ise polisin şubat ayında Kuran yakma eylemlerini yasaklama kararını iptal etti. Mahkeme, kararına gerekçe olarak, güvenlik riski endişelerinin gösteri hakkını sınırlamak için yeterli olmamasını gösterdi.

Yargıç Eva-Lotta Hedin, polisin yasak kararı aldığı Stockholm’deki Türkiye ve Irak Büyükelçilikleri önünde planlanan Kuran yakma eylemlerine atıfta bulunarak, “Polisin yasak kararının yeterli desteği yok” dedi.

5 kişinin tutuklanmasıyla ilgili de İsveç istihbaratı, şüphelilerin uluslararası İslami aşırıcılıkla bağlantılı olduğunu açıkladı.

Hatırlanacağı gibi 21 Ocak’ta Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, polis koruması altında Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuranı Kerim yakmıştı. Başta Türkiye olmak üzere çok sayıda İslam ülkesi tepki göstermiş ve İsveç’in NATO üyeliğinin onayı Türkiye’de askıya alınmıştı.

Dışişleri: Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e ve bayrağımıza yapılan saldırıyı lanetliyoruzDışişleri: Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e ve bayrağımıza yapılan saldırıyı lanetliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.