Muğla’da cadılar tanrıçası Hekate’ye adanan tapınak iki bin yıl sonra ayağa kaldırılıyor
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin ve Menteşe mahallelerindeki 7 bin 751 dönümlük arazide kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının başlattığı direnişe sabah saatlerinde jandarma müdahale etti. Aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.
Muğla, görünen güzelliklerinin yanında bir de yeraltı zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Bu nedenle yatırımcıların gözünü ayırmadığı kentin belleğinde bu duruma paralel olarak çevre mücadelesi de geniş bir yer tutuyor. Son olarak Akbelen Ormanı’nda genişletilmek istenen kömür madeni sahasına tepki gösteren halkın nöbeti Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Şimdilerde ise Muğlalılar, Yatağan ilçesindeki Deştin ve Menteşe mahallelerinin arasında kalan bir alana kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı nöbette. Çevre örgütlerinin, köylülerin ve meslek örgütlerinin tepkilerine rağmen şirket, CHP’li Menteşe Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alarak inşaata başlamak istiyor.
Dün sabaha karşı ‘Muğla Çimento’ tarafından fabrika kurulmak istenen alanda köylüler sahur yaparken jandarma müdahalesiyle karşılaştı. Aralarında 15 ve 17 yaşlarında çocukların da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınırken köylüler nöbet tuttukları alandan ayrılmadı. O anları 10 Haber’e konuşan Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, anlattı ve kararlılıklarını vurguladı.
Özsoy, jandarmanın şirketin ‘güvenliği’ gibi davrandığını söylerken köylerinin doğasını, yaşamlarını koruyacaklarını belirtti. “Biz o fabrikayı buraya diktirmeyeceğiz” diyen Özsoy, şirketin 2006’da fabrika için girişimlere başladığını, mücadelelerinin o günden bu yana gerek yargı gerekse sokakta sürdüğünü söyledi.
2016’da verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Deştinlilerin lehine olmasına rağmen şirketin, gizli işlettiği diğer bir davadan aldığı ÇED raporu ortaya çıkmıştı. 2021’in Aralık ayında ise Menteşe Belediyesi’ne ruhsat başvurusu yapan şirkete ruhsatının bitmesine iki gün kala ruhsat verilmiş ve köylüler itiraz etmişti. Bunun ardından itirazı değerlendiren mahkeme, çimento fabrikası yapılmak istenen alana keşif heyeti göndermeye karar vermişti. Ancak köylüler lehine ilerleyen süreç, bilinmeyen sebeple mahkeme tarafından iptal edildi ve köylülerin itirazı usülden reddedildi.
Ancak vazgeçmeyen köylüler, 8 gün nöbet tutarak çimento fabrikası için kritik olan malzemelerin inşaat sahasına getirilmesine araçların önünü keserek izin vermiyordu. Fakat dün sabah jandarma nöbet alanına girip 11 kişiyi gözaltına aldığı sırada şirket araçları inşaat sahasına girdi. “Jandarma bizi gözaltına alırken şirket araçları aradan geçti” diyen Özsoy, jandarmanın, şirketin ‘koruması’ gibi davrandığını aktardı. Özsoy, “Bu tepki, köylülerin hiçbirini kırmadı tam tersine motive ediyor. Biz o fabrikayı oraya diktirmeyeceğiz” dedi.
Şirketin araçlarının inşaat sahasına çıkmış olmasının mücadelelerini etkilemeyeceğinin altını çizen Özsoy, “Çıkarsalar bile o baca tütmeyecek. Deştinliler yaşam mücadelesi veriyor. Ölmeyi kabullenmeyeceklerine göre bu mücadele sonuna kadar devam edecek” diye konuştu.
Gözaltına alınan Deştinliler, dün akşam saatlerinde adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı tedbiriyle serbest bırakıldı. Gözaltına alınan iki çocuk ise sabah saatlerinde bırakılmıştı.