Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriyelilerin dönüşü için Esad rejimiyle işbirliği yapmak gerekir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki TSK varlığı için 'Yol haritası olmadığı sürece biz çekildiğimizde kan gövdeyi götürür' dedi. Suriyeli göçmenlerin geri dönmesi için Esad yönetimiyle işbirliği yapılması gerekeceğini hatırlatan Bakan, 'Açtık sınırı, geriye ittirdik, olmaz' dedi.

Dünya 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dörtlü zirvede sırada Dışişleri Bakanları düzeyinde toplantı olduğunu söyledi ve buluşmanın büyük ihtimalle mayıs ayının ilk 10 gününde gerçekleşeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin geri gönderilmeleriyle ilgili olarak, bu dönüşün güvenli olması için Esad rejimiyle işbirliği yapmak gerektiğini söyledi. 

“Dönmesi gereken dönecek. Ama güvenli bir dönüş olması lazım. Açtık sınırı, geriye ittirdik, ne olursa olsun anlayışıyla olmaz” diyen Çavuşoğlu, Suriye krizinin çözümü için Ankara-Şam-Moskova-Tahran hattında yürütülen dörtlü görüşmeler ve Suriye’deki TSK varlığıyla ilgili de konuştu.

“Şimdi seçime gidiyoruz, bu göçmen meselesi bir sorun. Ama burada siyasi kaygıyla popülizm yaparsak olmaz. Gerçekçi olmamız lazım” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, muhalefeti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’den çekilmesini istediği gerekçesiyle eleştirirken, “Ülkede siyasi süreçle ilgili bir mutabakat, ülkeyi birleştirecek bir yol haritası olmadığı sürece, biz çekildiğimiz an burada kan gövdeyi götürür. Bu çatışmalar olduğu zaman yine birçok göçmen bizim kapımıza dayanır. Bunun birçok riskleri var” dedi.

Dörtlü zirvenin dışişleri bakanları seviyesindeki toplantısının büyük ihtimalle mayıs ayının ilk 10 günü içinde olacağını söyleyen Çavuşoğlu, “Bunun için Rusya’dan Mayıs ayının ilk 10 günü için bazı teklifler ve o tarihlere baktık. Bize uyuyor. Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad’a da aşağı yukarı o tarihlerden biri uyuyor. Moskova’da olacak. İran’la da aynı şekilde Ruslar görüşüyor. İki ülkeyle görüştükten sonra Ruslar bize dönecekler. Yani Mayıs ayının ilk 10 günü içinde dışişleri bakanı düzeyinde bir toplantı gerçekleştirilmesi büyük bir olasılık” açıklamasını yaptı.

Dörtlü zirve sonrası: Kalın'dan 'taviz yok' mesajıDörtlü zirve sonrası: Kalın’dan ‘taviz yok’ mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.