Avrupa Merkez Bankası faiz artırımında hız kesti

Avrupa Merkez Bankası faizi bu kez 25 baz puan artırırken, faiz artırımlarında 'Durmak yok, yola devam" dedi. Banka politika belirlerken veriye bağlı yaklaşımını sürdürecek.

Ekonomi 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Lagarde, AMB'nin faiz artırımına ara vermediğini söyledi.

Avrupa Merkez  Bankası(ECB) faizleri 25 baz puan artırırken, enflasyona karşı savaşın henüz kazanılmadığı uyarısını da yaptı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) çekirdek enflasyonun 10 ay içinde ilk kez gerilemesinin ardından piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı. Gecelik mevduat faizi yüzde 3,25’e yükseltildi. Politika faizi ise yüzde 3,50’den yüzde 3,75’e çıkarıldı. Gecelik borç verme oranı ise yüzde 4 seviyesine yükseltildi.

AMB Başkanı Christine Lagarde da basın toplantısında AMB’nin faiz artışlarına ara vermediğinin çok açık olduğunu belirterek “Borçlanma maliyetleri kısıtlayıcı düzeye çıktı’ dedi.

2022’nin ortalarından bu yana yedinci kez yapılan artırımın öncekilerden daha düşük oranlı olması borçlanma maliyetlerinin zirveye ulaşmak üzere olduğu şeklinde yorumlandı. Ancak Lagarde faiz kararı veren komitenin bazı üyelerinin  daha yüksek oranlı bir faiz arttırımından yana olduklarını da söyledi. Gecelik mevduat faiz oranı yüzde 3.75 ile 2001 yılından buyana en yüksek düzeye ulaşmış oldu.  AMB borçlanma maliyetlerini arttırmak ve daha fazla sıkılaştırma için için vadesi gelen tahvillerin yerine daha az tahvil alacağını da belirtti.

AMB’nin karar metninde “Gelecekteki kararlar politika faizinin yeteri kadar kısıtlayıcı seviyelere yükselmesine yardımcı olacak” denildi. Metinde “ECB Yönetim Konseyi faiz seviyesi ve kısıtlayıcı seviyede kalma süresini belirlemede veriye bağlı yaklaşımını sürdürecek” ifadesi de yer aldı.

IMF'den Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası'na faiz uyarısıIMF’den Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası’na faiz uyarısı

Lagarde’e göre fiyat baskıları hala güçlü

Kararın açıklanmasının ardından AMB Başkanı Christine Lagarde, gazetecilerin sorularını yanıtlamak için basın toplantısı düzenledi. Lagarde’ın basın toplantısında şu mesajlar öne çıktı:

-Hane halkı talebinin zayıf kalması olası.

-Ekonomide sektörler arasında ayrışma var. Sanayi sektörlerinin görünümü kötüleşiyor. Hizmetler sektörü ise daha güçlü toparlanıyor.

-Hane halkı gelirleri güçlü istihdam piyasasından olumlu etkileniyor.

-Fiyat baskıları güçlü kaldı. Enerji ve tedarik sıkıntıları hâlâ enflasyona yol açıyor. Ücret baskıları daha da güçlendi.

-Yeniden gündeme gelen piyasa tansiyonu büyüme için aşağı yönlü risk oluşturabilir.

-Enflasyon görünümü hâlâ yukarı yönlü risk taşıyor. Son ücret anlaşmaları enflasyona yukarı yönlü risklerin eklenmesine neden oldu.

-Euro Bölgesi bankacılık sektörü sağlam olduğunu gösterdi. Son araştırmalar ise bankaların kredilerinin daha da zayıflayacağına işaret ediyor.

-AMB Yönetim Konseyi’ndeki atmosfer kararlı bir havayı yansıtıyordu. Herkes faizlerin artırılmasının gerekli olduğunu düşünüyordu. Oldukça açık ki AMB faiz artışlarına ara vermiyor. Karar neredeyse oybirliğiyle alındı. Bazı üyeler 50 baz puan artışın uygun olduğu önerisini dile getirdiler.

-AMB’nin sıkılaşma süreci bir yolculuk, henüz yolun sonunda değiliz. Yeteri kadar sıkılaştırıcı seviye için sihirli bir rakamımız yok, bu seviyeye ulaştığımızda onu göreceğiz.

-Fed’i izliyoruz ama AMB bağımsız bir merkez bankası.

-Faiz indirimleriyle ilgili bir taahhütte bulunmuyoruz.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.