Sabiha Çimen Magnum için çekti: Hafız kızların gündelik yaşamı

Sabiha Çimen, finans eğitimi sonrası gençlik yıllarından itibaren ilgi duyduğu fotoğrafçılığa yönelen bir isim. Çimen'in, Magnum Photos için gerçekleştirdiği 'Hafız' projesi İngiltere'de ilgi görmeye başladı. Proje kapsamında Çimen'in çektiği lunapark fotoğrafı ise sosyal medyada viral oldu.

Kültür Sanat 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sabiha Çimen'in yakaladığı fotoğraf karesi viral oldu.

Sabiha Çimen, Magnum Photos bünyesinde ses getiren projelere imza atıyor. Çimen, ‘Hafız’ adını taşıyan projesiyle The Guardian’da gündem oldu. 1986 doğumlu Sabiha Çimen, fotoğrafçılığa bu denli yoğunlaşmadan önce üniversitede finans eğitimi aldı. Bir proje kapsamında dini eğitim alan kadın öğrencilerle ilgilenmeye başladığını ifade eden Çimen, hem Doğu’da hem de Batı’da Müslüman kadınların görsel kültürdeki aşağılayıcı temsillerine karşı çıkmak istediğini belirtiyor.

Filmlerde bu tip karakterlerin genelde marjinalleştirilmesini eleştiren Çimen, The Guardian’a yaptığı açıklamada ‘Hafız’ projesi kapsamında dini eğitim alan genç kadınların özellikle gündelik yaşantısına odaklanmayı tercih ettiğini vurguladı.

Sabiha Çimen’in Magnum Photos için yaptığı proje The Guardian’da gündem oldu.

Magnum Photos bünyesinde gerçekleştirdiği ‘Hafız’ serisinin oluşum sürecinde Türkiye’nin farklı yerlerini ziyaret ettiğini anlatan Sabiha Çimen, bu süre zarfında bu eğitimi alan genç kadınlarla arkadaşlık da kurduğunu belirtti. “Onlardan biri olduğumu bilerek beni kucakladılar” diyen Çimen bu süreçte serisinin ikonik fotoğraflarından birine de imza attı. The Guardian’ın da kullandığı bu ünlü fotoğrafta pembe rollercoastera siyah çarşaflarıyla binen genç kadınlar yer alıyor. “Benim için kızları derslerinin dışında fotoğraflamak önemliydi” diyen Çimen hafızlık öğrencileri lunaparkın yanı sıra piknik alanlarında da fotoğrafladı.

Kendisinin de bir dönem hafızlık eğitimi aldığını dolayısıyla bu dünyanın içerisinde yer aldığını belirten Sabiha Çimen, Magnum Photos için yaptığı projede geçmiş tecrübelerin proje sırasında kendisine yol gösterici olduğunu belirtti.

Madonna otosansürden vazgeçti: 20 yıl sonra klibin orijinal halini yayınladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.