Sırbistan’da silahları hükümete teslim etme çağrısı: Roketatar getiren var

Sırbistan'da önce bir okula, daha sonra da köylere yapılan saldırıların ardından hükümetten kayıtsız silahları teslim etme çağrısı gelmişti. Sırbistan halkı bu çağrıya roket atarlarını teslim ederek karşılık verdi.

Dünya 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Silahlar şu anda başkent Belgrad'ın 50 kilometre güneyindeki Smederevo'da sergileniyor. Fotoğraf: Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi

Sırbistan’da 5 Mayıs’ta 13 yaşındaki bir çocuğun öğrenim gördüğü okulda yaptığı katliamda 8 kişi öldürüp 14 kişiyi yaralaması henüz sindirilememişken 48 saat içerisinde gerçekleşen başka bir silahlı saldırıda da 8 kişi ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.

Saldırıların ardından halk sokaklara dökülerek silah yasasının caydırıcılığının artırılması için protestolar düzenlerken, ülkenin içişleri bakanı da istifasını vermişti. Ancak Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, bakanın talebine karşı gelerek zaten 26 Mayıs’ta erken seçim çağrısında bulunacağının sinyalini vermişti.

Tüm dünyada ABD ve Karadağ’dan sonra silahlanmanın en fazla olduğu üçüncü ülke olan Sırbistan’da özellikle 1990’lardaki savaşların etkisi çok büyük. Üstelik bu silahlar halkın üzerinde yasa dışı olarak bulunuyor.

Hükümet saldırılar üzerine harekete geçerek bir aylık af süreci başlattı. Buna göre ellerindeki silahları 8 Haziran’a kadar hükümete teslim edenlere hiç hesap sorulmayacak. Vucic, “Otomatik silaha ya da tüm bu silahlara kimin neden ihtiyacı olsun?” diyerek, teslim alınan silahların silahlı kuvvetlerde kullanılmak üzere silah ve cephane fabrikalarına gönderileceğini açıkladı.

Bu çağrının ardından hükümete 13 bin 500 silahın teslim edildiği ve bunların arasında el bombaları, otomatik silahlar ve tanksavar roketatarlar olduğu bildirildi. Söz konusu silahlar şu anda başkent Belgrad’ın 50 kilometre güneyindeki Smederevo’da sergileniyor.

Vucic’in söylediğine göre halk, ellerindeki silahları ruhsatlı da olsalar teslim etti. Öte yandan çağrıya uymayanlara 8 Haziran’dan sonra ağır cezalar uygulanacak, silah sahiplerine ve poligonlara ise katı kısıtlamalar getirilecek.

Sırbistan'da 48 saatte ikinci silahlı saldırı: 8 ölü, 13 yaralıSırbistan’da 48 saatte ikinci silahlı saldırı: 8 ölü, 13 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.