Malavi’de tekneye su aygırı saldırısı: Bir bebek öldü, 23 kişi kayıp

Malavi'deki Shire Nehri'nde her günkü gibi tarlalarına giden köylüler su aygırı saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Milletvekili Gladys Ganda, bir bebeğin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin kaybolduğu tekne kazasından hükümeti sorumlu tuttu.

Çevre 18 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Afrika'da her yıl yaklaşık 500 kişi su aygırı saldırılarında hayatını kaybediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Malavi’nin güneyinde, Mozambik sınırı yakınlarındaki Nsanje bölgesinde Shire Nehri’nde pazartesi günü hareket halindeki bir tekneye su aygırı çarptı. 37 kişiyi taşıyan tekne, çarpmanın etkisiyle alabora oldu. Olay sonucu bir bebek hayatını kaybederken, 23 kişi ise kayboldu.

Aslında teknenin içerisinde her gün tarlalarına çalışmaya gitmek için nehri geçen köylüler vardı. Nehirde çok sayıda su aygırı ve timsah yaşasa da ilk kez bir su aygırı saldırısıyla karşı karşıya kalındı.

Yetkililerin aktarımına göre tekneden atlayan 13 kişiden bir kısmı yüzerek kurtulmayı başarırken, bir diğer kısmı da yardım için nehre giren köylüler tarafından kurtarıldı. Kurtarma ekipleri arama faaliyetlerine devam etse de kazanın pazartesi günü gerçekleşmesi sebebiyle kayıp 23 kişiyi canlı olarak kurtarma umutları çok az.

Nsanje milletvekili Gladys Ganda, tehlikeli canlılarla dolu nehri geçmek için bot ve kanolar kullanmak zorunda kalan bölge sakinlerinin defalarca köprü talebinde bulunduğunu ancak istediklerini alamadığını söyleyerek, kazanın sorumlusu olarak hükümeti gösterdi.

Fillerden sonra en büyük ikinci kara hayvanı olan su aygırlarının oldukça agresif olduğu ve tehdit olarak gördükleri her duruma karşı yavrularını koruma içgüdüsüyle saldırganlaştığı biliniyor. Afrika’da her yıl yaklaşık 500 kişi su aygırı saldırılarında hayatını kaybediyor.

Bu bölgedeki ilk su aygırı saldırısı olsa da söz konusu nehirde daha önce de teknelerin bakımsız ve aşırı kalabalık olması sebebiyle ölümcül tekne kazaları meydana gelmişti.

'Halkın güvenliği' için öldürülmüştü: Deniz aygırı Freya'nın heykeli yapıldı‘Halkın güvenliği’ için öldürülmüştü: Deniz aygırı Freya’nın heykeli yapıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.