Veri krizinin odağındaki CHP’li Adıgüzel’e göre kendisi hariç herkes suçlu
Seçim gecesi CHP’nin verileriyle Anka, AA ve YSK’nın verilerinin örtüşmemesi üzerine başlayan kriz sonrasında görevinden ayrılan CHP’li Onursal Adıgüzel, partinin sandık örgütlenmesini, iletişim yönetimini ve Canan Kaftancıoğlu’nu suçladı.
Siyaset
18 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
14 Mayıs sonrası CHP’nin seçim sistemine ilişkin yöneltilen eleştiriler üzerine CHP Bilgi ve İletişim Teknojileri’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı istifa ettiğini açıklayan Onursal Adıgüzel, TELE1’de gazeteci Gürkan Hacır’ın sunduğu “Şimdiki Zaman” programına katıldı ve kendini savundu.
CHP verileri ile ajanslar arasındaki uçurum, sosyal medyada tepki çekince önce Kılıçdaroğlu’nun Adıgüzel’i görevden aldığı konuşulmuş, dakikalar sonra ise Adıgüzel kamuoyuyla istifa mektubunu paylaşmıştı.
Adıgüzel, sosyal medyada hala şaibelerle ele alınıp tartışılan 14 Mayıs’taki veri krizine ilişkin, kendi sisteminde değil sandık örgütlenmesinde sorun olduğunu ileri sürdü.
‘İletişim stratejisinde hata var’ iması
Adıgüzel’in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:
- “Görevimden istifa ettim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu süreçte zarar görmemesi için. Gelsin bizi denetlesinler dedim. Kim denetlemek isterse, kaç sonuç aldık, bunları açıklamak isteriz. Bir yanlış anlaşılma var. Asıl sandık meselesi bir operasyonudur. CHP teknolojide o gece bir hata yapmadı.
- Ben bu gecenin iletişiminden sorumlu değilim. Dünyanın dört bir tarafından gelen siber saldırının da ortasındayız. Bir çok atak saldırı oldu. Hiçbir sorun atlatmadan yürüttük. Sonuçların karşılaştırması ve itiraz sorunlarını ben yürüttüm. Önemli olan iletişim stratejisi nasıl yürütüldü. O kadar rahattık ki kapılarımızı uzman profesörlere açtık. Yarın bir sorun olursa onlar da takip etsinler diye.
‘Sandıkların yüzde 60’ını aldık’
- Ekranların halka açılması başka bir karar. İletişimi yöneten yapılar karar veriyor. İletişim strateji nasıl kurulursa biz ona göre yönetiriz. Veri nasıl geliyor. Manuel seçim sistemi. Islak imzalı tutanakların ilk sonuçları mobil uygulamamıza fotoğraf ve yazı gönderiyor. O bölgede internet çekiyorsa. Oradan sonra ilçe başkanlığına gidiyor. Oradan da web tabanlı yolla bize gidiyor. Orada oy sayım sürecinde hırsızlık olabilir, birleştirmede olabilir. Masa başında isim ve sayıları kaydırarak çeşitli hırsızlıklar olabiliyor. Biz mobil uygulamamızdan o gece sandıkların yüzde 60’ını aldık.
- Sonrasında bizim daha güçsüz olduğumuz yerlerde ilçelerden giriş yapılıyor. Dağ köylerinde ertesi sabah da giriliyor. Coğrafi zorluklardan kaynaklı verilerin gelmesi zaman alabilir. Hızlı sonuç açıklayacağız diye bir şeyi hiçbir zaman söylemedik. Tutanakların yüzde 99’undan fazlasını kontrol ettik. 192 bin küsur sandığın yüzde 99’unun imzasını aldık.
- Türkiye’de 35 bin noktada tek sandık var. Köy niteliğinde. Buralarda mobil uygulama kullandırmak kolay değil. CHP bu seçimde, seçime girmediğimiz iller de dahil biz sadece 313 sandıkta yoktuk. O gün ayağınız kırıldı, çocuğunuz hastalandı gidemediniz. Yerine başka arkadaşlar yerleştirildi. Bu sistem sıfır sorunla çalıştı.
‘Bu sistemi 2019’da kullandık’
- Zannediyorlarki CHP, YSK verisi kullanıyor hayır. CHP, hem YSK hem de kendi verisini kullanıyor.
- Bana sistem durdu mu diyorlar? Okuldan veri girişleri duruyor. Kapasitesi o kadarmış. Saat 9-10’a kadar 113 bin sandığın yüzde 60’ından veri geldi, ardından veri gönderecek kişi kalmadı. Niye coğrafi kısıtlar var. Teknik kısıtlar var. Sonra ilçe başkanlığından bütün sonuçlar teker teker tekrar girildi. Bir sorun olursa ekran kırmızı uyarı veriyor.
- O gece 10 defa aranan ilçe başkanları var. Çünkü verinin itirazı var. Bu sistemi 2019’da kullandık. Tamamen denenmiş. Sorun yaşanmamış bir sistem. Sandıkların yüzde 99’unu tespit ettik. Bizim seçim ve hukuk işleri birimiz her ilçede itiraz süreçlerini onlar yönetiyor. Bir aksaklık var mı, itiraz edilecek diye.
- Yüzde 1 sandıkta problem var. Hem aleyhimize hem lehimize. Bir kamuoyu algısı yaratıldı. Ben bant daraltması, siber saldırı ile uğraşıyorum. Bir gazeteci telefonuma cevap vermedi diyor. Ben bütün log kayıtlarını açmaya hazırım. Her şey görülüyor. Herkes iletişim tarafına takılmış durumda. Ben Kemal Kılıçdaroğlu, zarar görmesin diye istifa ettim, soruları yanıtlamak için. 2018’de strateji yanlıştı. Adil seçim platformu oluşturulup yayın yapacağız dendi. Orada veri akışında problemler oldu. O seçimlerde yüzde 95’ini teyit etmiştik. O dönem sonucu değiştirmeyecek bir durum olduğunu paylaşmıştık.
Kaftancıoğlu’nu suçladı
- 2019’da bütün verileri Canan Hanım’a bu sistemle verdim isterse nasıl ulaşamaz? Bireysel olarak beni aramadı. Öncesinde nasıl veri topladığımızı anlatmak için gittim çeşitli sebeplerle benle görüşmedi
- Ana amacımız sonuçların YSK’ya doğru yansımasını kontrol etmekti. Hızlı değil, doğru sonuç almaktı.
- Bizim sistemimizin sorunsuz yaşandığı ilçe başkanlığı, okul sorumluları. İlçe başkanlığına güvenmek sorundayız. Sonuçların hepsi gece 12’ye kadar geldi demiyorum. Yavaş yavaş aktı. İtiraz süreci içinde yüzde 99’unu kontrol ettik. Ana amacımız sonuçların YSK’ya doğru yansımasını kontrol etmekti. Hızlı değil, doğru sonuç almaktı.”
‘Kılıçdaroğlu 600 sandıkta 0 oy alıyorsa…’
- Bizim sistemimizin sorunsuz yaşandığı ilçe başkanlığı, okul sorumluları. İlçe başkanlığına güvenmek sorundayız. Sonuçların hepsi gece 12’ye kadar geldi demiyorum. Yavaş yavaş aktı. İtiraz süreci içinde yüzde 99’unu kontrol ettik. -Sistem sorunsuz işliyorsa neden ekrana verilmedi? Müşahitin görev yapıp yapmadığını sandık görevlisinin gidip gitmediğini YSK’dan istedik. Onlar gönderecek. İlçe başkanlığımızın sorumluluğunda ama biz de takibi yapıyoruz.
- Kim hangi sandıkta sıfır oy almışa aktım. Türkiye’de 600 küsür sandıkta sayın genel başkanımız sıfır oy almış. demek ki orada görevlimiz yoktu. Sıfır oy aldığın sandıkta görevlin yoktur. 400’e yakına sandıkta da Erdoğan’ın sıfır oy aldığı sandık var.”
Adıgüzel, 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimindeki yaşanan veri kriziyle de tepki çekmiş, o zaman Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısına CHP’den rakip olarak çıkan Muharrem İnce’nin “veri gelmedi” iddialarını yalanlayarak yine kurduğu sistemin sorunsuz çalıştığını iddia etmişti.
İnternete düşen çelişkili sandık verileri: İletişim Başkanlığı ‘YSK değil CHP yanlış girmiştir’ dedi
CHP Genel Merkezi’nde 11’inci kat krizi: Seçim gecesi neler yaşandı?