CHP 6’sı büyükşehir 242 adayını açıkladı: İşte tam liste

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çarşamba günü yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısından sonra aralarında Adana, Mersin ve Aydın'ın da bulunduğu altı büyükşehir belediye başkan adayını açıkladı.

Siyaset 11 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

CHP altısı büyükşehir olmak üzere 242 yerde belediye başkan adayını açıkladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterilmesi kararlaştırılırken uzun yıllardır Yılmaz Büyükerşen’in yönettiği Eskişehir’de değişime gidildi. Büyükerşen’in de önerisi doğrultusunda belediye genel sekreteri Ayşen Ünlüce aday gösterildi.

CHP kulislere Muhittin Böcek’in yeniden aday gösterileceği bilgisi yayılan Antalya’da ise adayını açıklamayı gelecek haftaya bıraktı. Ankara Etimesgut’ta ise “Behzat Ç.” karakteriyle kamuoyunun tanıdığı tiyatro sanatçısı Erdal Beşikçioğlu aday gösterildi.

CHP 31 Mart yerel seçimleri için 242 yerde daha belediye başkan adaylarını belirledi. Genel Başkan Özgür Özel Başkanlığı’nda toplanan MYK’da önce PM’ye sunulacak belediye başkan adayları listesi görüşüldü. MYK’da kararlaştırılan isimler daha sonra PM onayına sunuldu.

CHP dört büyükşehirde mevcut başkanlarla yola devam edecek

PM’de belirlenen belediye başkan adaylarını gecenin ilerleyen saatlerinde düzenlediği basın toplantısıyla parti sözcüsü Deniz Yücel açıkladı.

Deniz Yücel halen CHP’de olan Adana’da Zeydan Karalar, Mersin’de Vahap Seçer, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Hatay’da da Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterileceğini söyledi.

1999’dan bu yana Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen’se aday gösterilmedi. CHP’de ismi kentle özdeşleşen Büyükerşen’in “ileri yaşının” yeniden aday gösterilmemesinin en önemli gerekçesi olduğu ifade ediliyordu.

CHP yönetiminin Büyükerşen’le yürüttüğü görüşmeler sonrasında onun da onay vereceği bir isimde uzlaşıldı ve PM’de Büyükerşen’in önerdiği, belediye meclis üyeliği için görevinden istifa eden büyükşehir belediye genel sekreteri Ayşen Ünlüce’nin aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Eskişehir Odunpazarı’nda Kazım Kurt, Tepebaşı‘nda da Ahmet Ataç yeniden aday gösterildi.

Tekirdağ büyükşehir belediye başkanlığı için eski milletvekili Candan Yüceer, Afyonkarahisar’da da Grup Başkanvekili Burcu Köksal aday gösterildi.

Antalya’nın açıklanması ertelendi

Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri CHP’nin Antalya’da mevcut Başkan Muhittin Böcek’i yeniden aday gösterip göstermeyeceğiydi.

MYK devam ederken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yeniden aday gösterilmesinin önerileceği bilgisi yayıldı. Ancak PM toplantısından sonra yapılan açıklamada Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı açıklanmadı.

Parti sözcüsü Deniz Yücel gazetecilerin “Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Muhittin Böcek’in adının geçtiği öğrenildi, Böcek’in durumunun ileri bir tarihe ertelendiği söyleniyor” sorusu üzerine “Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Antalya’nın bir kısım merkez ilçeleriyle birlikte değerlendirileceği için bugün PM’mizde gündeme alınmadı. Önümüzdeki günlerde, önümüzdeki hafta yapacağımız PM toplantımızda gündeme geleceğini düşünüyorum. Başka sebebi yok” yanıtını verdi.

Mersin milletvekilleri tartışması

Deniz Yücel Mersin milletvekilleri Ufuk Çakır ile Ali Mahir Başarır arasında PM toplantı salonu önünde yaşanan gerginlikle ilgili de “Bizim herhangi bir gerginliğimiz yok, Parti Meclisimiz gayet keyifli gayet demokratik ortamda gerçekleşti ve kararlarımız parti tüzüğümüz, teamüllerimiz ve geleneklerimize uygun şekilde alındı. Mersin milletvekilimiz parti meclisi salonuna girerek görüşlerini ifade etmek istedi, biz de uygun şekilde kendisini dışarı davet ettik” dedi.

İstanbul’da CHP’de olmayan ilçeler

CHP İstanbul’da CHP’de olmayan bazı ilçelerin belediye başkan adaylarını da belirledi. Buna göre Başakşehir’de Mesut Öksüz, Beyoğlu’nda İnan Güney, Silivri’de Bora Balcı, Çatalca’da Erhan Güzel, Eyüpsultan’da Bülent Özmen, Üsküdar’da Sinem Dedaş, Tuzla’da Eren Ali Bingöl aday oldu.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı yeniden aday gösterildi.

CHP PM’de belirlenen diğer il belediye başkan adayları şöyle:

Artvin: Bilgehan Erdem

Çankırı: İlhan Tekin

Giresun: Fuat Köse

Kilis : Hakan Bilecen

Niğde: Hulusi Özen

Osmaniye: Serkan Karayiğit

Sinop: Mehmet Gürbüz

Tunceli: Ali Mustafa Çelik

Uşak: Özkan Yalım

Yalova: Mehmet Gürel

Yozgat: Özkan Şengül

Zonguldak: Tahsin Erdem

Sürpriz aday Beşikçioğlu

CHP Ankara Etimesgut’ta ise sürpriz bir aday çıkararak “Behzat Ç” dizisindeki baş komiser karakteriyle hafızalarda yer edinen tiyatro sanatçısı Erdal Beşikçioğlu’nu Ankara’nın Etimesgut ilçesinde belediye başkan adayı gösterme kararı aldı.

CHP kulislerinde Beşikçioğlu’na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın itiraz ettiği iddia edildi. CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Genel Başkan Özgür Özel bunun doğru olmadığını söyledi:

“Mansur Bey’le bu fikrimi paylaştığımda Mansur Bey’in bayağı hoşuna gitmişti. Hala hoşuna gittiğini ümit ediyorum. Öyle itiraz edeceği bir şey yok. Belki Etimesgut’la ilgili başka bir şey olabilir. Mansur Bey’in gücüne güç katacaktır. Orada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.”

10 Ocak’taki PM sonrası açıklanan adayların tam listesi:


CHP Parti Meclisi bazı adayları belirledi, Hatay'da Savaş'la devamCHP Parti Meclisi bazı adayları belirledi, Hatay’da Savaş’la devam

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.