Açık artırmada yeni rekor: Tarihi Tevrat 38.1 milyon dolara satıldı

Sassoon Kodeksi olarak anılan Tevrat rekor Sothesby's'deki müzayedede 38.1 milyon dolara satıldı. 9. yüzyıla tarihlendirilen kitabın neredeyse tüm sayfaları eksiksiz. Yetkililer bugüne kadarki en yüksek rakamlı satışlardan birinin gerçekleştiğini söylüyor.

Kültür Sanat 19 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rekor fiyata satılan Tevrat, 9. yüzyıla ait.

Müzayede dünyasından dudak uçuklatan bir açık artırma haberi var. Sassoon Kodeksi olarak anılan Tevrat rekor fiyata satıldı. Sothesby’s’deki müzayedede açık artırmaya çıkarılan Tevrat, 38.1 milyon dolara satıldı. 9. yüzyıla tarihlendirilen kitabın neredeyse tüm sayfaları eksiksiz. Bugüne kadarki en yüksek rakamlı satışlardan birinin gerçekleştiğini belirten yetkililer, alıcı bulan Tevrat’ın da bilinen en eski kodekslerden biri olduğunu açıkladı.

Tel Aviv’de sergilenecek

Sassoon Kodeksi olarak bilinen kitap, ‘Yaratılış’ın ilk 10 bölümü de dahil olmak üzere yaklaşık sekiz yaprak hariç Tevrat’ın 24 kitabının tamamını içermektedir. 1989 yılından bu yana İsviçreli finansçı ve koleksiyoncu Jacqui Safra’ya ait olan Tevrat’ı bugüne kadar çok az sayıda insan görebilmiş. Açık artırma öncesi üç aydır dünya gündeminde yer alan kodeksin 30 ilâ 50 milyon dolar aralığında bir fiyata satılabileceği konuşuluyordu.

Müzayedeyi gerçekleştiren Sotheby’s, alıcının Tel Aviv’deki ANU’nun (Yahudi Halkı Müzesi Amerikalı Dostları) olduğunu ve müzayedenin Alfred H. Moses ve ailesinin bağışıyla gerçekleştiğini duyurdu. Kodeks, Tel Aviv’deki Yahudi Diasporası Müzesi’nde sergilenecek.

Önceki rekor Bill Gates’e aitti

Yıllardır açık artırmalarda en yüksek fiyat, 1994 yılında Bill Gates tarafından 30,8 milyon dolara (bugünün parasıyla 62,4 milyon dolar) satın alınan Leonardo da Vinci el yazması Codex Leicester’a aitti. Kasım 2021’de ise yeni bir rekor gelmişti. Yatırımcı Ken Griffin’in ABD Anayasası’nın 1174 tarihli ilk baskısı için 43,2 milyon dolar ödedi.

Yunanistan, Parthenon için bir minik zafer elde etti, Vatikan’daki heykeller geri geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.