Kadın cinayetinde emsal karar: Kanundaki en ağır cezaya çarptırıldılar
Dövülen kadına yardım etmek isterken Özgür Duran'ı öldüren Kadir Şeker Temmuz ayında tahliye edilmişti. Yargıtay Kadir Şeker hakkındaki 10 ay 10 günlük cezayı onadı.
Konya’da 5 Şubat 2020’de Özgür Duran sevgilisi Ayşe Dırla’yı, Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesi Piri Reis Parkı’nda dövüyordu. Bunu gören Kadir Şeker, olaya müdahale etmek istedi ve arbede çıktı. Şeker de bu arbede sırasında Duran’ı bıçaklayarak öldürdü. Gözaltına alınan Şeker, sevk edildiği mahkemede tutuklandı ve ‘kasten adam öldürme’ suçundan yargılandığı 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada ömür boyu hapse çarptırıldı. Suçun ‘haksız tahrik’ nedeniyle işlendiği gerekçesiyle ceza, önce 15 yıla ardından Şeker’in duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak 12,5 yıla indirildi.
Yargıtay cezaya ‘yüksek’ dedi
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne, ‘haksız tahrik’ indiriminin en üst sınırdan uygulanması gerektiğini bildirerek, itirazda bulundu. Kadir Şeker’in avukatları da karara itiraz edip, olayın meşru müdafaa olduğunu belirtti. Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onayladı. Bunun üzerine dosya temyiz için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Kadir Şeker’e verilen 12,5 yıllık cezanın yüksek olduğunu belirterek, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nden cezanın bozulmasını istedi.
Talebin ardından, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Kadir Şeker hakkında verilen kararı bozdu. Kararı bozma gerekçesinde ise ”Sanık Kadir’in eylemini, maktulden kaynaklanan ve olay yerinden uzaklaşmakta olan sanığı tehdit etmesi, hakaret etmesi, üzerine yürüyerek tekme tokat vurması, boğazını sıkarak sanığı basit tıbbi müdahale ile yaralaması neticesinde gerçekleştirdiği” ifadeleri kullanıldı.
Yargıtay, Şeker lehine tahrik hükümlerinin en üst seviyede uygulanmasına hükmedip, dosyayı yerel mahkemeye gönderme kararı aldı. Bu kararın ardından Kadir Şeker, 5 Temmuz 2022’de yeniden hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Yargıtay kararı sonrası Kadir Şeker’in cezasını 12,5 yıldan 10 yıl 10 aya düşürerek, tutukluluk halinin devamına hükmetti. Bunun üzerine avukatları, bir üst mahkeme olan 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne tutukluluk halinin devamına itirazda bulundu. 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı kabul edip, 7 Temmuz 2022’de Kadir Şeker’in tahliyesine karar verdi.
Dün ise Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin, Kadir Şeker hakkında verilen 10 yıl 10 ay hapis cezasını onadığı öğrenildi. Avukatı Mustafa Aladağ, Kadir Şeker’in, açık cezaevinde bulunan tüm hükümlüler gibi koronavirüs nedeniyle 31 Temmuz’a kadar izinli olduğunu hatırlatarak, açık cezaevinde 46 ay daha infaz süresinin olduğunu, bu nedenle de izin süresi uzatılmaması halinde müvekkilinin yeniden açık cezaevine gireceğini belirtti.
Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi 10 ay 10 günlük cezanın gerekçesinde meşru müdafaa şartlarının oluşmadığını söyledi. Gerekçede Şeker’in yurttaşlık görevini yerine getirdiğini ancak saldırı ile savunma arasında oran bulunmadığı belirtildi.