Denizde dehşet: Katil balinalar pusu kurup üç tekneyi batırdı

İberya açıklarında katil balinalar ile tekneler arasında yaşanan karşılaşmalar, hem bilim insanlarını hem de denizcileri şaşkına çevirdi. Zira katil balinaların planlı bir şekilde kurdukları pusular üç geminin batmasına neden oldu. Bir bilim insanına göre saldırıların sebebi intikam olabilir.

Çevre 23 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bir katil balina 2016 yılında türdeşinin yavrusunu öldürmüştü. Fotoğraf: Shutterstock

İber Yarımadası açıklarında son birkaç yılda katil balinalar ve tekneler arasında yaşanan ‘yıkıcı’ karşılaşmaların çoğu kısa sürüyordu ve teknelerdeki hasarlar da öyle çok büyük olmuyordu. Ancak bu ay bir yelkenli yatın da dahil olduğu en az üç olayda katil balinalar tekneleri batırdı.

Portekiz’deki Aveiro Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Alfredo Lopez Fernandez, Live Science’a yaptığı açıklamada, bilim insanlarının konuya dair başlıca teorisinin dişi bir katil balinanın bir tekneyle yaşadığı travmatik olayın ardından gemilere saldırmaya başlaması yönünde olduğunu söylüyor.

Marine Mammal Science dergisinde yayımlanan rapora göre, bilim insanlarının Beyaz Gladis adını verdiği dişi bir katil balina, yaşadığı olayın ardından bu saldırgan davranışı diğer yetişkin katil balinalara da öğretti ve onların da teknelere saldırmaya başlamalarına neden oldu.

Denizciler ve olaya tanık olan diğer kişilerle yapılan görüşmeleri de içeren rapora göre, etkileşimlerin çoğunda katil balinalar teknenin dümenine ya da gövdesine çarpıyor.

Raporda, saldırıları tetiklediği düşünülen olaylar arasında ‘anlık bir nefret’in yanı sıra, saldırıların avını kaybetme ya da teknelerin verdiği rahatsızlık gibi unsurlardan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor. Tabii saldırıların bir diğer sebebi katil balinaların ‘doğal merakı’ da olabilir.

Katil balinaların son derece zeki varlıklar olduğu ve birbirlerine şiddet olarak yorumlanabilecek eylemler de dahil olmak üzere belli başlı davranışları öğretebildikleri biliniyor. 2016 yılında başka bir olayda bir katil balinanın, türdeşinin yavrusunu boğması bilim insanlarını adeta ‘dehşete düşürmüş’tü. Bu olay, katil balinaların başka bazı canlı türlerinde de gözlemlenen başkasının yavrusunu öldürme eylemini gerçekleştirdiğine dair ‘türünün ilk örneği’ olmuştu.

“Dünyanın en yalnız balinası” hayatını kaybetti“Dünyanın en yalnız balinası” hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.