Erdoğan’ın ‘Körfez’den geldi’ dediği para nerede? İki ihtimal var
Döviz peşine düşen bankaların Kur Korumalı Mevduata (KKM) verdikleri yıllıklandırılmış faiz görülmemiş düzeylere ulaştı. Güncel rakamlarla yapılan hesaba göre KKM yoluyla dolar faizi yıllık net yüzde 25'i bulabilir. Brüt faiz ise yüzde 30'u buluyor.
Döviz kıtlığı, şirketlerin ve bireylerin taleplerini karşılamakta zorlanan bankaların kesenin ağzını açmalarına neden oldu. Aralarında Türkiye’nin en büyüklerinin de bulunduğu bankaların dolara ve dövize dönüşebilir nitelikte kur korumalı mevduat hesaplarına (KKM) verdiği faiz neredeyse yüzde 30’a ulaştı.
1 milyon dolarla bu bankalarda yapılan KKM’ye 91 günlük vadede stopaj sonrası 58 bin 500 dolar faiz veriliyor. Oranların aynı kalması ve her 91 gün sonunda elde edilen faizin de çekilmeyip yeniden KKM’de değerlendirilmesi durumunda yıl sonunda ele geçen net ana para ve faiz toplamı stopaj düşünce yaklaşık 1 milyon 250 bin dolar oluyor.
Orta büyüklükteki bir bankanın en önemli şubelerinden birinin yöneticisi de 1 milyon dolara 91 gün vadede 55 bin dolar net faiz verdiklerini ve yıl sonu itibarıyla da oranların değişmemesi durumunda paranın vade sonlarında çekilmemesi halinde faizin toplam 220 bin dolar olduğunu söylüyor.
Büyük bankalara göre eli ‘daha sıkı” olan bu bankanın şube müdürü ise 100 bin dolara kadar aynı oranın geçerli olduğunu belirterek “Miktar 200 bin dolar olursa 91 günlük faiz geliri net 11 bin, yıllığı ise net 55 bin dolara geliyor” diyor. Bir zamanların büyük parası olan 100 bin dolar için de genel müdürlükten oran alması gerektiğini söylüyor.