Dolarda sabah şoku: Kur artışı yüzde 6’yı geçti

Dolar kurunda seçim sonrası hızlanan artış bu sabah günlük yüzde 6'yı geçti. Dün günü 21,50 lira seviyesinden kapatan dolar bu sabah 23 lirayı aştı. Dolar Kapalıçarşı'da 23,47'yi, bankalarda 24,21 lirayı geçti.

Ekonomi 7 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Seçim öncesinde Merkez Bankası’nın rezervleri satarak “arka kapıdan” yaptığı müdahalelerle yükselmesini önlediği döviz kurları, bu sabah adeta patladı. Dün günü 21,50 seviyesinden kapatan dolar/TL bu sabah serbest piyasada yüzde 6’nın üzerinde artarak 23,07 seviyesini geçti. Böylece kurda günlük yükseliş yüzde 6’yı aştı. Dolar Kapalıçarşı’da 23,47’yi, bankalarda 24,11 lirayı geçti. Dün günü 23 seviyesinden kapatan Euro/TL’de de bu sabah 24,738 seviyesi görüldü. Euro Kapalıçarşı’da 24,97, bankalarda ise 25,84 TL’yi geçti.

Seçimden bu yana artış yüzde 18’i aştı

Dolar kuru, seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs’ta 19,60 seviyesindeydi. O günden bu güne kurda artış, yüzde 18,11’i aştı. Döviz kurlarında bu sabahki seviyede sert hareketler en son Aralık 2021’de görülmüştü.

East Capital varlık yöneticisi Emre Akçamak, “Uzun vadeli stratejik yatırımcıların geri dönmesi çok kolay olmayacak. Muhtemelen aylar, hatta yıllar alacak” dedi. Bankacılar 23 seviyesine yaklaşan dolar/TL’deki kademeli yükselişin bir süre daha devam etmesinin ‘daha sağlıklı piyasa koşulları’na işaret edeceğini belirtiyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Son değer kayıpları ile seçimden önce dolar/TL’nin olması gerekenden oldukça aşağıda tutulması uygulamasında büyük bir değişim görüyoruz. Bu rezerv kayıplarının ana kaynağı haline gelmişti. TL’nin rezervler ile savunulması gerekmeyecek seviyelerde işlem görmeye her gün yaklaşıyor. Değer kayıplarının bir süre daha devam etmesini bekliyorum ancak bugünkü gibi yüzde 5 üzeri kayıplar beklenen seviyelerin de gittikçe yaklaştığını gösteriyor” dedi.

Gram altında yeni tarihi zirve

Spot altın, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir sonraki toplantıda alacağı faiz kararına dair işaretler aramasıyla ikinci gününde de 1,960 dolarla yatay seyretti. Gram altında ise dolar/TL kurunda yeni zirvenin görülmesiyle 1.441 TL ile rekor kırıldı. Gram altın Kapalıçarşı’da 1,491, bankalarda ise 1,528 TL’yi geçti.

Dolar nereye kadar yükselir?Dolar nereye kadar yükselir?

Londralı yatırımcıların yeni gözdesi oldu: TL'nin düşüşüne oynuyorlarLondralı yatırımcıların yeni gözdesi oldu: TL’nin düşüşüne oynuyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.