İsviçre de ısınıyor: İlkbahar ortalamadan 1.5 derece sıcak geçiyor

İsviçre de ilkbahar olması gerekenden sıcak geçiyor. Ülke geneli 1.5 derece, ülkenin güneyi 1961-1990 dönemindeki ortalamadan 2 derece daha sıcak ölçüldü. Özellikle mart ayındaki sıcaklıklar normalden yaklaşık 3 derece daha yüksek olarak kayıtlara geçti.

Çevre 30 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsviçre'de meteoroloji uzmanlarına göre tutarlı hava tahminleri ancak haziran-temmuz aylarında yapılabilir.

İsviçre’de normal şartlarda serin ve yağışlı geçmesi gereken ilkbahar dönemi, normalin 1.5 derece üzerinde seyrediyor. 

Ülkenin güneyi 1961-1990 dönemindeki ortalamadan 2 derece daha sıcak, ülke genelinde özellikle mart ayındaki sıcaklıklar normalden yaklaşık 3 derece daha yüksek olarak kayıtlara geçiyor.

Basel’de 13 Mart’ta ölçülen sıcaklık 23.4 olarak termometrelere yansırken, bunun bir rekor olduğu belirtildi. Alpler’in kuzeyinde bu yıl ilkbahar ayları genellikle bulutlu ve yağmurlu geçerken, orta ve doğu İsviçre’de rekor yağışlar kaydedildi. Meteoroloji uzmanları, bu yaz için güvenilir hava tahminlerinin haziran sonu veya temmuz başında yapılabileceğini belirtiyor.

Avrupa’da bu yıl kış mevsimi, normalin üzerinde hava sıcaklıklarıyla ılık seyretmişti. Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, Avrupalılara alışılmışın dışında bir kış tecrübesi yaşatmıştı. Uzmanlar, yaşanan bu olağan dışı hava durumunda iklim değişikliğinin etkisinin olduğuna dikkati çekerken, 2022 yazını da kurak geçiren kıtada bu durumun tehlikeleri karşısında uyarılarda bulunmuştu.

İklim değişikliği en somut haliyle karşımızda: 4 kıtada 4 ayrı felaketİklim değişikliği en somut haliyle karşımızda: 4 kıtada 4 ayrı felaket

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.