Yapay zeka çıktı, istihdam bozuldu: Teknoloji sektöründe iki ayda 50 bin kişi işten çıkarıldı
Linus Ekenstam adındaki bir tasarımcı, yapay zeka kullanılarak üretilmiş, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ile antik Yunan filozofu Sokrates'in karşılıklı konuştuğu bir videoyu paylaştı. Ancak video, Twitter kullanıcılarını o kadar da memnun etmedi.
Tasarımcı Linus Ekenstam, cuma günü Twitter’dan bir video paylaşarak, “Podcastlerin geleceği böyle mi olacak? Bence bunun gibi çok gerçekçi sohbetler her yayın uygulamasının olmazsa olmazı olacak” mesajını yazdı.
Görüntü üreten yapay zeka Midjourney’nin kullanıldığı videoda, Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in Yunan filozof Sokrates’i yapay zeka konusunda bilgilendirdiği ve bu teknolojinin faydaları konusunda filozofu ikna etmeye çalıştığı görüldü. Videonun bazı yerlerinde tıpkı sitcomlardaki gibi gülme efektleri kullanıldı. Ne var ki takipçileri Ekenstam’ın heyecanını paylaşmadı.
Is this the future of podcasts?
AI conversations | Bill Gates x Socrates
I think very realistic conversations like this will be bread and butter in any streaming app.
Let’s take it one step further and imagine this but personalized towards you? 🤯
What do you think? pic.twitter.com/K58okqsusK
— Linus ●ᴗ● Ekenstam (@LinusEkenstam) May 26, 2023
Twitter kullanıcıları, içeriğin özgün olmamasından tutun da Sokrates’in İngiliz aksanına kadar videoyu her yönüyle eleştirdi. Bir yorumcu, “Bu gibi şeyler yapay zeka yaratıcılarının ve destekçilerinin son derece sınırlı bir hayal gücüne sahip olduğunu fark etmemi sağlıyor” diye tweet atarken, Insider yazarı Ed Zitron ise, “Silikon Vadisi elemanlarının eğlence anlayışını görmek çok güzel” dedi.
Eleştirilerin hepsi usturuplu değildi. Ekenstam’ın zihin aydınlanması yaşayan insan emojisini kullanmasına takan bir kullanıcı, “Allahsız bilgisayar programları insan ruhuyla en acınası şekilde alay ederken bu badem beyinli teknoşarlatanlar da hayret ediyor” diye yazdı.
Tarihte önemli yer edinmiş insanların hayali dirilişi ve birbirleriyle sohbet edişi her açıdan ilgi çekici olacaktır. Ancak insanlar bu örnekte, Gates ve Sokrates’in konuşurken diğerinin lafının arasına ‘Evet, anlıyorum, katılıyorum’ gibi ifadeler sıkıştırmasını, Gates’in reklam yapar gibi konuşmasını, bir Yunan filozof olan Sokrates’e İngiliz aksanı verilmesini ve yüzeysel kalan diyalogları ‘iç karartıcı’ buldu.
Ekenstam ise olumsuz tepkiler almasına bir hayli şaşırarak, “İnsanlar bu konuda gerçekten farklı görüşlere sahip. Bunun neden bu kadar çok insanı kızdırdığını anlayamadım” dedi.
Tabii bu olumsuz eleştirilerin bir nedeni de Twitter’ın linç etmeye hazır bir ortam olması da olabilir. Zira aynı video Next Tech AI adındaki bir YouTube kanalında da paylaşıldı. 31 binden fazla görüntülenme alan videoya gelen yorumların çoğunda diyaloglar zekice bulundu, Bill Gates’in ses tonu beğenildi, fikir genel olarak başarılı olarak nitelendirildi.