Rusya’dan kızdıran hareket: Ukrayna’nın ihtilaflı bölgelerinde seçim paniği
Rusya ve Ukrayna'nın savaşı 470'inci günü geride bırakırken Kokhovka Barajı'nın yıkılması ve bunun akabinde bölgedeki bazı kasabaların sular altında kalması konuşulmaya devam ediyor. NATO'nun eski Genel Sekreteri Ukrayna'ya somut destek verilmezse bazı NATO ülkelerinin eyleme geçeceğini söyledi.
Ukrayna’nın güneyindeki Kakhovha Barajı’nın salı günü yıkılması sonucu sel suları, Herson’daki barajın yaklaşık 40 mil aşağısında kalan alçak kasabaları sular altında bıraktı. Şehrin bazı bölgelerinde sular normalin yaklaşık 10 metre üzerine çıkarak evlerin çatısına kadar ulaştı.
Dnipro’nun doğu kıyısında Rus işgali altındaki Oleşki kasabasının sakinleri Telegram gruplarında yardım istedi. Şehrin sürgündeki Ukraynalı belediye başkanı kasabanın yaklaşık yüzde 85’inin sular altında kaldığını söyledi.
Planet Labs tarafından çarşamba günü yayımlanan uydu görüntüleri, Kakhovka Barajı’nın yakınlarındaki şehir ve köylerde yaşanan sel felaketinin yarattığı hasarı net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Etkilenen bölgelerdeki 4 bin kişi tahliye edilmişse de bölgeden kurtarılan insanların sayısı, Dnipro Nehri’nin her iki yakasında yaşayan ve Ukraynalı yetkililerin sel riski altında olduğunu tahmin ettiği 41 bin kişinin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı yaklaşık 20 bin insanın yeni bir yere yerleştirilmesi gerekeceğini tahmin ediyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın ‘Ukrayna’nın altyapısını tahrip etmeyi bir savaş taktiği olarak kullandığını söyleyerek, barajı ‘seli bir silah olarak kullanmak’ amacıyla Rus güçlerinin patlattığını iddia etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel ise barajın patlamasının arkasında kimin olduğunu söyleyemeyeceğini belirtti.
Rus haber ajansı Tass’ın Nova Kakhovka’nın Rusya tarafından atanan Belediye Başkanı Vladimir Leontiev’e dayandırdığı haberine göre sel felaketinde en az yedi kişi kayıp. Ukrayna tarafında ise üç kişiden haber alınamadığı bildiriliyor. Zelenski yüz binlerce insanın ‘içme suyundan mahrum’ olduğunu ve bölgeye acil yardım gerektiğini vurguluyor.
Öte yandan Zelenski, selden etkilenen Herson bölgesini ziyaret etti. Ukraynalı lider, Telegram’da yaptığı paylaşımda ziyaret sırasında ele alınan başlıca konuların ‘felaketin bir sonucu olarak bölgedeki operasyonel durum, nüfusun sel bölgelerinden tahliyesi, barajın patlamasının neden olduğu acil durumun ortadan kaldırılması, sular altında kalan bölgeler için yaşam desteği organizasyonu’ olduğunu söyledi.
Zelenski, sel bilançosunu tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi ve mağdurlara destek olmak için ‘dünyadan net ve hızlı bir tepki vermeleri’ çağrısında bulundu. Ayrıca bölgede varlığını görmediğini söylediği Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızıl Haç’ı da sert bir dille eleştirdi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Zaporijya Nükleer Santrali’nin reaktörlerini soğutmak için kullanılan su kaynaklarına ilişkin endişeler nedeniyle Zaporijya’daki varlığını artıracağını açıkladı.
Bunlar yaşanırken NATO’nun eski Genel Sekreteri Anders Rasmussen ise 11 Temmuz’da başlaması planlanan Vilnius’taki NATO zirvesinde ABD dahil olmak üzere ittifaka üye ülkelerin Kiev’e somut güvenlik garantileri vermemesi halinde, bazı ülkelerin Ukrayna’ya asker göndermeye istekli olabileceğini söyledi.
Rasmussen, “NATO, Ukrayna için ileriye dönük net bir rota konusunda anlaşamazsa, bazı ülkelerin bireysel olarak harekete geçme olasılığı yüksek. Polonya’nın Ukrayna’ya somut yardım sağlama konusunda oldukça istekli olduğunu biliyoruz. Polonya’nın bu bağlamda ulusal bazda daha da güçlü bir şekilde devreye girmesini ve Baltık ülkeleri tarafından takip edilmesi, hatta sahada asker bulundurma ihtimalini ben göz ardı etmezdim” dedi. Rasmussen, “Polonyalıların duygularını hafife almamalıyız, Polonyalılar Batı Avrupa’nın Rus zihniyetine karşı uyarılarını çok uzun süre dinlemediğini düşünüyor” diye devam etti.