Öldürülen Ğezal’ın öyküsüyle Fikret Kuşkan ödül aldı

Amcası tarafından annesinin ısrarıyla öldürülen Ğezal'ın hikayesi önce Hamit İzol tarafından romanlaştırıldı. Sonra bu romanı Mustafa Kotan aynı isimle sinemaya uyarladı. Bu filmde oynayan Fikret Kuşkan da performansıyla İtalya'daki Ora!Fest'te ödül aldı.

Kültür Sanat 10 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Roza'da Belçim Bilgin ve Fikret Kuşkan rol alıyor.

Ğezal’ın trajik öyküsünden çoğumuzun haberi yoktu. İzol aşiretinin önde gelen isimlerinden Hamit İzol onun hikayesini ‘Roza’ adlı kitabında romanlaştırana kadar.

Ğezal amcası tarafından töre ve erkek şiddeti nedeniyle öldürülen bir kadın. Aile meclisinin kararı, annesinin ısrar ve onayıyla öldürüldü. Aslında suçsuzdu. Onu ve çocuğunu aç bırakan kocasını tehdit etmişti, “Ya bize sahip çık ya da önüme çıkan ilk gazinoda çalışmaya başlayacağım” dediğinde, başına geleceklerden habersizdi.

Annesi ölüm emrini verdi

Ne kocası ona acıdı ne de ailesi. Kocası aileyi “Kızınız kötü yola düştü” diye aradığında cezası kesildi. Suç 17 yaşındaki erkek kardeşe atıldı. Fakat Ğezal’ın kardeşi Roza susmadı. Gerçekleri bir bir anlattı emniyet güçlerine. Şimdi katil amca hapiste. Roza devlet desteğiyle bilinmeyen bir yerde yaşıyor. Ğezal’ın küçük kızı ise Çocuk Esirgeme Kurumu’nun gözetiminde.

Hamit İzol ‘Roza’ kitabında Ğezal’ın hikayesini romanlaştırdı.

Önce kitap sonra film

Ğezal’ın hikayesi Destek Yayınları’ndan çıkan ‘Roza’ sayesinde romanlaştırıldığında yıl 2017’ydi. Aradan altı yıl geçti. Ğezal’ın öyküsü sinemaya taşındı. Yönetmen Mustafa Kotan kitabı ‘Roza’ adıyla sinemaya uyarladı. İddialı bir kadrosu vardı filmin. Fikret Kuşkan, Belçim Bilgin, Bahar Şahin, Burak Sevinç, Berk Baki̇oğlu, Ümit Çırak, Deniz Bolışık, İzzet Yüksek rol alıyordu.

Filmde ailesinin istediği adamla evlenmek istemeyen genç bir Kürt kızın evden kaçması ve aşık olduğu adamla evlenmesi üzerine gelişiyor olaylar. Genç kadının aşık olduğu bu adam daha sonra onu terk ediyor. Ve kızın ailesine kızlarının onu aldattığını söylüyor. Annesi de, namuslarını temizlemek için kendi kızlarının öldürülmesi emrini veriyor.

Çocuklarımız ölmesin diye yazıyorum

‘Roza’ filmi İtalya’da 3 Haziran’da başlayan Ora!Fest’te gösterildi. Filmdeki performansıyla Kuşkan En İyi Aktör ödülüne değer görüldü. Ekim ayında Türkiye’de gösterime girmesi beklenen film gerçek bir hikayenin nerelere ulaşabileceğinin göstergesi aslında.

Zaten Hamit İzol da kitabı çıktığında Necla Bayraktar‘a verdiği söyleşide “Çocuklarımız ölmesin diye yazıyorum ben bütün bunları” demişti.

Bir Türkiye öyküsü: Kelepçeden tebrik telefonuna, şimdi de yaftalama ve linceBir Türkiye öyküsü: Kelepçeden tebrik telefonuna, şimdi de yaftalama ve lince

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.