Kasımda, 67 merkezde ekstrem sıcaklık rekoru kırıldı
Afyonkarahisar'daki Eber Gölü'nde son yağışlarla birlikte su seviyesi yükseldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, "Bundan önceki yıllardaki seviyenin biraz daha üzerinde doluluğu var. Bunu da yağışların etkisi olarak ifade edebiliriz" dedi.
Afyonkarahisar’ın Çay, Bolvadin ve Sultandağı ilçe sınırları içinde yer alan Eber Gölü, birçok endemik bitkiyi ve hayvan popülasyonunu barındırıyor. Tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden Eber’de vahşi tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle önceki yıllarda su seviyesinde önemli ölçüde azalma yaşandı. Ulusal öneme sahip sulak alanlardan biri olan, Türkiye’nin 12’nci büyük gölü olarak nitelendirilen Eber Gölü, bu yılki yağışlarla geçen seneki doluluk oranını yakaladı. Doluluk oranı yüzde 5 ile 10 oranında artan Eber Gölü’nde, buna rağmen su tasarrufuna gidilmesi gerekiyor.
Eber Gölü ve çevresi ile yakından ilgilenen AKÜ Doğa Koruma ve Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, “Nisan ayından bu zamana kadar çok güzel yağmur yağdı. Bunun etkisini görüyoruz, kısmi olarak doluluk var. Fakat bu doluluk son 5 yıl içerisindeki seviyeler. Bundan daha önceki yıllardaki seviyeden biraz daha üzerinde doluluk var. Bunu da yağışların etkisi olarak ifade edebiliriz. Derinlik olarak geçmişteki ölçümlerimizde 2-3 metre olurken, şimdi maksimum 1 metre civarında derinliğe sahip. Aynı zamanda kuş çeşitliliği açısından bu yıl biraz daha fazla. Birey sayısı değil de tür sayısı olarak fazla. Bu da pozitif yönde bir sinyal göl açısından. Vatandaş olarak su tasarrufuna, bölgedeki su tasarrufuna, yöresel su tasarrufuna riayet etmemiz lazım. Çünkü bunun üzerine önümüzdeki sene biraz daha su artmış olacak. Aslında her şey bizim elimizde” dedi.