Siyasette ‘bayram havası’: Kim ne mesaj verdi? Hangi partiler bayramlaşacak?

Kurban Bayramı nedeniyle siyasi parti liderleri mesaj yayınladı. Öte yandan siyasi partilerin bayramlaşma programı da belli oldu.

Siyaset 28 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bugün gergin geçen seçim döneminin ardından ilk bayram. Siyasetin sert dilinin liderlerin bayram mesajlarında ve partiler arasındaki bayramlaşma programlarında yumuşaması herkesin temennisi. Bakalım hangi liderler ne mesajlar verdi? Hangi partiler bayramlaşacak?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı nedeniyle video mesaj yayımladı. Erdoğan, “14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin geride bırakılmasıyla birlikte artık ülkemizin sorunlarına daha fazla yoğunlaşma imkanına kavuştuk. Bundan sonra tüm enerjimizi ve vaktimizi Türkiye’yi büyütmeye, milletimizin taleplerini karşılamaya hasredeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, afet bölgesinde inşa edilecek 650 bin deprem konutunda ilk teslimatların ekim ayında başlayacağını belirtti.

Erdoğan, seçim sonuçlarıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Seçimlerin kazananı tartışmasız bir şekilde 85 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye’dir. Ülkemiz aynı zamanda hizmetlerle, eserlerle, yatırımlarla ve reformlarla dolu dolu geçireceği altın değerinde bir 5 sene daha kazanmıştır. Biz de milletimizin güvenine layık olabilmek adına Kabinemiz ve İttifak ortaklarımızla birlikte omuz omuza çalışacağız. 29 Mayıs sabahı itibarıyla inşasına başladığımız Türkiye Yüzyılımızı bir hayal olmaktan çıkarıp, Allah’ın izniyle gerçeğe dönüştüreceğiz. Amacımız; milletimizin istiklal ve istikbal mücadelesinde cumhuriyetimizin yeni yüzyılını her açıdan yeni bir dönemin, yepyeni bir şahlanışın, yeni bir toplumsal mutabakatın miladı haline dönüştürmektir. Bununla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Kadromuzu oluşturduk. Hedeflerimizi belirledik. İnşallah milletimizin çizdiği istikamette yürüyerek Türkiye Yüzyılı menziline mutlaka varacağız.”

Erdoğan, Kurban Bayramı ziyaretleri ve tatil amacıyla yola çıkan tüm vatandaşlardan trafik kurallarına titizlikle riayet etmelerini istedi.

Kılıçdaroğlu’ndan ekonomik kriz vurgulu mesaj

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramı mesajında ekomik krize değindi. Kılıçdaroğlu, “Yaşatılan ekonomik buhran nedeniyle alım gücü ve refah düzeyi düşen ve neşesi elinden alınan sevgili halkımızın mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmesini dilerim” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Kurban Bayramı, birlikteliğin olduğu kadar sevginin, hoşgörünün, gülümsemenin, selamlaşmanın, önyargılarımızdan arınmanın da günüdür. Bunları gerçekleştirdiğimizde adaleti de inşa etmiş olacağız. Bu nedenledir ki devleti yönetenler, liyakat sahibi ve adaletli davranmak zorundadırlar. Aslında demokrasinin varlık nedeni de bu” ifadelerini kullandı.

“Unutulmaması gereken gerçek, insanlık tarihinin bir anlamda adaleti arama ve adaletsizliklerle mücadele tarihi olduğudur” diyen Kılıçdaroğlu, “Açıkça ifade etmek gerekirse adalet arayışı, aynı zamanda umudun tüketilmemesi ve umut arayışımızın da hep diri tutulması demektir. Dolayısıyla bizler; ahlaki, vicdani ve insani değerleri bayramlarda hatırlayan değil, doğanın doğallığını korumak dahil, yaşamın her alanına yayan bir ülkede yaşamak isteriz” dedi.

Bahçeli hem ‘küsler barışsın’ hem ‘zillet’ dedi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kurban Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bahçeli mesajına “Titanik enkazını görmek amacıyla milyarlarca dolar harcayıp Atlas Okyanusuna dalış yapan ve sonra da kaybolan beş milyarderin günlerce konuşulduğu kadar mesela Mora Yarımadası açıklarında balıklara yem olan mazlumlar hiç konuşulmamış, hiç de gündeme alınmamıştır” sözleriyle başladı.

Küresel sistemin ayrımcılıkla milletler arasındaki köprüleri dinamitlediğini belirten Bahçeli, “Hiç doymayanlarla obezlikten kurtulma mücadelesi verenler arasındaki derin uçurum; hiç kazanmayanlarla servetinin miktarını dahi bilmeyenler arasındaki devasa çelişki daha güvenli, daha huzurlu, daha müreffeh bir dünyaya ulaşmayı zorlaştırmaktadır” dedi.

Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözde demokrat ve özgürlükçü, özde despot ve sömürücü zihniyetlerin, hatta takiyye ve istismarı davranış kalıbı, üstelik siyaset ve yaşam felsefesi haline getiren zillet emelli çevrelerin samimiyetle inisiyatif üslenip insan gönlünü ve Allah rızasını kazanma amacı beyhude bir beklentidir. Artık herkesin durum ve duruş muhasebesi yapması, bunun sonucunda Türk ve Türkiye Yüzyılının insan-insan; insan-millet; millet-devlet ilişkileri üzerinde dürüstçe kafa yorması büyük bir ihtiyaçtır”

Bahçeli sözlerini “Küslerin barışıp kucaklaşması dargın gönüller arasındaki buzların erimesi, sıla-i rahim ruhunun vatanımızın her yöresinde tıpkı bir bayrak gibi yükselmesi yürekten niyazımızdır” ifadeleriyle noktaladı.

HDP ve Yeşil Sol: Bayramları gerçek anlamlarına kavuşturabiliriz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, Kurban Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

Türkçe ve Kürtçe yayınlanan açıklama, “Özgürlüğe ve barışa vesile olması dileğiyle halklarımızın bayramını kutluyoruz. Ancak bayramları gerçek anlamlarına kavuşturabilir; dayanışma, paylaşma ve özgürleşme esaslarına dayalı toplumsal varoluşumuzu yeniden yaratabiliriz. Hayalini kurduğumuz savaşsız, sömürüsüz ve özgür yaşamı yaratmak mücadele gerekçemizdir” denildi.

Siyasi partilerin bayramlaşma programı belli oldu

Siyasi partiler arasındaki geleneksel bayramlaşma Kurban Bayramı’nın 2’nci günü yapılacak.

Tüm partiler bayramlaşma için kabul ve ziyaret heyetleri oluşturdu. Genel Başkan Yardımcısı Bilgin Uygur başkanlığındaki AK Parti heyeti, 09.30’da CHP heyetini kabul edecek. Ardından, sırasıyla MHP, HÜDA- PAR, BBP, DSP, İYİ Parti, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi heyetleri kabul edilecek.

AK Parti’nin 2 ziyaret heyeti ise sırasıyla MHP, HÜDA- PAR, DSP, BBP, İYİ Parti, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi’ne ziyarette bulunacak. AK Parti’de teşkilat bayramlaşması ise saat 14.00’te genel merkezde yapılacak.

CHP 17 parti ile bayramlaşacak

CHP’de de bayramlaşma 09.30’da AK Parti heyetini kabul ile başlayacak. Ardından sırasıyla DSP, Vatan Partisi, HDP ve Yeşil Sol Parti, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Zafer Partisi, Memleket Partisi, BBP, Demokrat Parti, ANAP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Milli Yol Partisi heyetleri kabul edilecek. Ziyaret heyetleri de aynı partilere ziyaret gerçekleştirecek. CHP’nin kabul heyetine Kadın Kolları Genel Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka başkanlık edecek.

MHP, 5 parti ile bayramlaşacak

MHP ise bayramlaşma programında 5 partiye yer verdi. Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki MHP heyeti, önce DSP, ardından AK Parti, BBP, Yeniden Refah Partisi ve son olarak CHP heyetlerini kabul edecek. MHP’nin bayramlaşma programında, seçimde Cumhur İttifakı’na destek veren HÜDA- PAR ile Millet İttifakı’nı oluşturan CHP dışındaki diğer partilere de yer verilmedi.

İYİ Parti ise AK Parti, CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Milli Yol Partisi, ANAP, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi ve Memleket Partisi heyetleriyle bayramlaşacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.