Suudi Arabistan’da hac izni olmayan 17 bin kişi gözaltına alındı

Neredeyse 2 milyon Müslüman'ın hac ibadetini yerine getirmek için akın ettiği Suudi Arabistan'da, hac yapma iznine sahip olmayan 17 bin kişi gözaltına alındı.

Dünya 4 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dünyanın dört bir yanından Hac ibadetini yerine getirmeye gelen Müslümanlar. Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan’da Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasıyla bu yıl 1.8 milyon kişi hac ibadetini yerine getirmeye gitti. Kısıtlamalar sebebiyle aksayan hac ibadetini yerine getirmek için onlarca ülkeden yüz binlerce Müslüman ülkeye akın ederken, bazılarının hac yapabilmeleri için gereken hac vizesine sahip olmadığı tespit edildi.

Hac döneminde yaşanacak izdiham gibi olumsuzlukların önüne geçmek isteyen Suudi Arabistan, ülke dışından gelen hacı adaylarına hac vizesi uyguluyor ve hatta kendi vatandaşlarına da hac ibadetini yerine getirmeleri için hac izni çıkarmalarını zorunlu kılıyor.

Suudi Arabistan Kamu Güvenliği Müdürü ve Hac Güvenlik Komitesi Başkanı Korgeneral Muhammed El Bassami, kolluk kuvvetlerinin 17 bin 615 kişiyi izinsiz bir şekilde hac ibadetini yerine getirmeye çalışırken gözaltına aldığını açıkladı. Bunlar arasında çalışma, ikamet ve sınır güvenliği yönetmeliklerini ihlal eden 9509 kişi bulunuyor.

Güvenlik makamlarının, ülkenin çeşitli bölgelerinde 105 sahte hac kampanyası yürütüldüğünü ve bu kampanyalardan sorumlu olanların tutuklanarak savcılığa sevk edildiğini bildirdi.

El Bassami, hac izni olmayan 202 bin 695 kişinin de Mekke’ye giriş noktalarından geri gönderildiğini söyledi. Mekke’deki kutsal mekanlara giriş izni olmayan toplam 128 bin 999 araç da geri çevrildi. Hac izni olmayan kişileri taşıyan 33 kişinin gözaltına alındığı ve Mekke girişlerindeki Pasaport Genel Müdürlüğü’ne bağlı dönemsel idari komitelere sevk edildiğini ifade etti.

Öte yandan hac için Türkiye’den Suudi Arabistan’a giden hac kafilesindeki 30 Türkiye vatandaşının kutsal topraklarda hayatını kaybettiği bildirildi. Yaşamını yitirenlerden sekizinin kadın olduğu ve ölüm sebebinin kalp krizi ve yaşlılığa bağlı hastalıklar olduğu belirtildi. 

Kısıtlamasız ilk hac: 150 ülkeden, 1.8 milyon kişi hacı olduKısıtlamasız ilk hac: 150 ülkeden, 1.8 milyon kişi hacı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.