Harry Styles, David Hockney’in karşısında
Cep telefonu, ölmüş annenin külleri ya da seks oyuncağı... Bunlar son bir ayda sahnede performans sergileyen sanatçılara fırlatılan nesnelerden bazıları. Bebe Rexha, Ava Max, Pink, Lil Nas'ın ardından Harry Styles da konser sırasında saldırıya uğrayınca malum soru yine akıllarda: Neden?
Normal şartlar altında bir konserden beklentileriniz bellidir. Sevdiğiniz şarkıcıyı canlı izlemek, dans etmek ve eğlenmek. Lakin son günlerde tuhaf bir ‘trend’ gündemde. Şarkıcılara performansları sırasında bir şeyler fırlatılıyor. Üstelik fırlatılan şeylerin de epey geniş bir listesi var. Telefon fırlatan da var, annesinin küllerini sahneye atmaktan çekinmeyenler de…
https://twitter.com/PopCrave/status/1677842062069370880?s=20
Konser sırasında saldırıya uğrayan sanatçılara yeni bir isim daha eklendi. Şarkıcı Harry Styles’a Viyana’daki konserinde bir cisim fırlatıldı. Sosyal medyada yayınlanan videoda, Styles’ın yüzüne küçük bir nesnenin isabet ettiği ve şarkıcının gözünü tuttuğu görülüyor.
Geçen ay şarkıcı Bebe Rexha konser sırasında bir dinleyicinin kendisine telefon fırlatmasıyla saldıraya uğramış ve gözüne dikiş atılmıştı. Olaylar bununla da sınırlı kalmadı. Bebe Rexha’ya yapılan saldırının ardından şarkıcı Ava Max’a tokat atıldı. Kelsea Ballerini ise Idaho’daki konserinde, bir hayranın yüzüne bilezikle vurmasıyla neye uğradığını şaşırdı. Pink’in başına gelenler olayların sınırlarını zorladı. Londra’da sahne alan şarkıcıya bir dinleyici annesinin küllerini fırlattı. Pink bir süre sonra külleri kenara koyup performansına devam etti, “Nasıl hissetmem gerektiğini bilemiyorum” dedi. Sahneye fırlatılan cisimlerde sınır yoktu. Şarkıcı Lil Nas da saldırılardan nasibini aldı. İsveç’te sahne alan şarkıcıya performansı sırasında seks oyuncağı fırlatıldı.
Yaşananlara kimse anlam veremiyor elbette. Şarkıcı Adele de son günlerde konser sırasında saldıran uğrayan sanatçılara kayıtsız kalmadı, yaşanan saldırılar hakkında konuştu, sahneden nezaketi unutan hayranlara seslendi, “İnsanların konser izleme nezaketini unuttuklarını ve konseri mahvettiklerini fark ettiniz mi?” diye sordu. Hatta birinin kendisine bir şey fırlatmaya cüret halinde tepkisiz kalmayacağını da açıkça söyledi.
https://twitter.com/AsAndrewSpeaks/status/1673236911622684673?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1673236911622684673%7Ctwgr%5Efbd649b28a90560d84f6306de3d7f377a0abe909%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.indiatoday.in%2Ftrending-news%2Fstory%2Ffan-throws-mothers-ashes-at-pink-during-concert-this-is-crazy-says-internet-2399033-2023-06-28
İtiraf edelim, sutyenler, iç çamaşırlar, seks oyuncakları, su şişeleri, tişörtler ya da sigaraların sahneye fırlatılması yeni şeyler değil. Ancak isimler çeşitleniyor, sahneye bir şeyler fırlatma tehlikeli ve süregelen bir trende dönüşüyor gibi görünüyor. Hal böyle olunca akla ilk olarak bir insanın neden performansını izlemeye geldiği birine bir şeyler fırlattığı sorusu geliyor. Hepsinin farklı gerekçeleri olabilir tabii. Örneğin Rexha’ya telefon atan adam, komik olacağı için yaptığını söyledi. Pink’e annesinin küllerini fırlatan kadın açıklama yapmadı, ancak sosyal medyada bir kullanıcı hikayenin arka planını paylaştı: “Annesi sağken çok hasta olduğu için dışarıya pek çıkamıyordu, bu yüzden bu bayan onun küllerini yanında taşıyor. Elbette herkesin hoşuna gitmeyebilir, ancak bu kadına rahatlık veriyorsa, o onun tercihidir.”
SOMEONE THREW WHAT AT LIL NAS? 😭 https://t.co/IH86ntinKs
— ᴍᴀᴊᴏʀ (@lilnasxmajor) July 2, 2023
Elbette bu gerekçelerin hiçbiri yapılanları mantıklı kılmıyor. ‘Neden?’ sorusuna ise uzmanların birkaç yanıtı var. Cardiff Üniversitesi’nde hayranların ve favori şarkıcılarıyla olan ilişkisini araştıran öğretim üyesi Dr. Lucy Bennett, hayranların kolektif eylemlerinin toplulukları içinde aitlik hissi yarattığını ve onlara kimliklerini ifade etme imkanı verdiğini söylüyor. Bennett’e göre olayın temelini fark edilme isteği oluşturuyor. “Sosyal medyada fark edilmek artık çok daha zor ancak eğer aynı mekandaysanız ve bir şeyler fırlatıyorsanız, fark edileceksiniz” diyor. Ayrıca Dr. Bennet, pandemi nedeniyle etkinliklerden uzak kalınan dönemde, bazı davranışların değişebileceğini ifade ediyor.
Uzman Klinik Psikolog Öykü Koç Şener, bu eylemleri yapan kişileri düşündüğünde aklına gelen ilk şeyin, eylemsellik aracılığıyla bazı duygu ve ihtiyaçların dışa vurumu olduğunu söylüyor. Şener bu durumu görülme, duyulma ve kendini ifade etme ihtiyacı olarak tanımlıyor. İlk başta dürtüsellik aracılığıyla dışarı vurulan duygunun ve ihtiyacın zamanla başkalarının ifade bulmamış ihtiyaç ve duygularını ifade edebilmeleri için bir kanal olabileceğini de ifade ediyor. Yapılan bu eylemler, idealleştirilmiş kişi ve aynı zamanda bir kitle tarafından -bu sosyal medya da olabilir- tarafından görülmesine vesile oluyor.