İsveç: Rusya bize olan güveni sarsmak için casusluk faaliyetlerini artırdı
Rusya'nın savunma güçlerine karşı ayaklanarak 'Adalet Yürüyüşü' başlatan ve Moskova'ya 200 km kala yürüyüşü durduran Wagner lideri Yevgeni Prigojin ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu isyanı konuşmak üzere Kremlin'de bir araya gelmiş.
İlk olarak Fransız Liberation gazetesinin duyurduğu habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, ordunun üst kademesine karşı başlatılan bir gün süren silahlı isyanı görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmeye Ulusal Muhafızlar Başkanı Viktor Zolotov ve SVR Dış İstihbarat Şefi Sergey Narışkin’in de katıldığı belirtildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Liberation’un iddiasını doğrulayarak, Putin’e 23 yıllık iktidarındaki en ciddi meydan okuma olarak kabul edilen ancak ömrü kısa olan isyandan beş gün sonra 29 Haziran’da Putin ve Prigojin’in bir araya geldiğini bildirdi.
Putin’in aralarında Prigojin’in de bulunduğu 35 üst düzey Wagner komutanını Kremlin’e davet ettiği ve görüşmenin üç saat sürdüğü belirtildi. Peskov’a göre Prigojin görüşme sırasında Putin’e Wagner savaşçılarının ülkeye ve Rus lidere sadık olduğu konusunda güvence verdi.
Peskov, “Komutanlar isyan günü ne olduğunu kendi perspektiflerinden özetlediler. Putin’in sadık destekçileri olduklarını vurguladılar. Vatanları için savaşmaya devam etmeye hazır olduklarını da söylediler” dedi.
Prigojin liderliğindeki Wagner savaşçıları 24 Haziran’da ülkenin güneyindeki Rostov-on-Don kentini ve bir askeri karargah binasını ele geçirmiş, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko’nun aracılık etmesiyle isyan kısa sürede yatıştırılmıştı.
Ancak bu süreçte yaşananları 1917 Rus Devrimi öncesinde Rusya’yı saran kargaşaya benzeten Putin, ordusuna ve güvenlik güçlerine ülkede yaşanabilecek kaosu ve iç savaşı önledikleri için teşekkür etmişti.
Öte yandan Prigojin ve ağırlıklı olarak Afrika’da konuşlanmış Wagner’in geleceğinin nasıl olacağı hâlâ tam olarak bilinmiyor. Putin isyandan sonra Wagner savaşçılarına “Ya Rusya’da kalır Savunma Bakanlığı’na bağlanırsınız ya da Belarus’a gidersiniz” diye iki seçenek sunmuştu. Liberation’a göre Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki 1400 Wagner savaşçısından 500’ü son günlerde ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Wagner’in ülkede sadece 14 askeri üssü kaldı.
Wagner’in en çok yerleştiği Afrika ülkelerinden biri olan Orta Afrika’da Wagner’in yerini Rus askerlerinin alabileceği söylentileri dolaşıyor. Ülkeden yapılan açıklamada Rusya ile taşeronluk anlaşması yapıldığı belirtilerek, “Rusya artık Wagner ile anlaşmazsa bize yeni birlik gönderecektir” açıklaması yapıldı.
Bu arada Prigojin’in yakın arkadaşı olduğu bilinen ve Ukrayna savaşında aktif görev alan General Sergey Surovikin’in de nerede olduğu bilinmiyor. Bazıları Surovikin’in tutuklandığını iddia ederken, Rus makamları generalin tatile çıktığını söyledi.