Ukrayna savaşının 443’üncü günü: Bahar saldırısı yaza kalmış olabilir, Zelenski Eurovision’da konuşamayacak, Putin’in anne babasının mezarına not bırakan kadın

Ukrayna savaşı 443'üncü gününü geride bıraktı. Ukrayna tarafının bahar saldırısında, Batı'dan gelecek mühimmatlar beklendiği için gecikme yaşanıyor. Oscar ve Dünya Kupası'ndan ret cevabı alan Zelenski, Eurovision'da da konuşamayacak. Rusya'da Putin'in ailesinin mezarına not bırakan kadın ceza aldı.

Dünya 13 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
  • 10Haber news
Ukrayna'nın bahar saldırısı, Batı'nın gelecekteki mühimmat desteğini de belirleyici bir nitelik taşıyor.

Ukrayna savaşında 443’üncü günü geride bıraktık. Stratejik önemi düşük olan Bahmut’taki çatışmalar hâlâ devam ediyor. Yaz aylarına girmemize az bir vakit kala Ukrayna’nın beklenen bahar saldırısının gerçekleşeceği tarihle ilgili beklentiler de arttı. Hem Rusya tarafından hem de Ukrayna tarafından bahar saldırısıyla ilgili açıklamalar geldi. Öte yandan Eurovision heyecanına bir konuşmayla katılmak isteyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski yeniden bir hezimetle karşılaştı. Rusya tarafında ise dünün konusu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in anne babasının mezarına not bırakan kadındı.

Bahar saldırısı yaza kalmış olabilir

Ukrayna’nın bahar aylarında Rusya’ya karşı saldırıya geçmesi aylardır bekleniyor. Kremlin Sarayı’na gerçekleştirilen iki insansız hava aracı saldırısı ve Rus hükümetinin eylemlerini destekleyen Zahar Prilepin’in aracına bombalı saldırılar göz önüne bulundurulduğunda analistler bu karşı saldırının çok yakın olduğunu düşünüyor. Bu bahar saldırısının gerçekleşmesi halinde savaşın gidişatının değişmesi bekleniyor.

Zelenski ise perşembe günü yaptığı açıklamada bunun o kadar da yakın olmayacağının sinyallerini verdi. Batı’dan silah ve mühimmat beklediklerini belirten Zelenski, şu anda saldırmaları halinde çok fazla asker kaybedeceklerini ve bu yüzden beklemeleri gerektiğini söyledi. Kiev’in böylesine ihtiyatlı yaklaşmasının bir sebebi dört gözle beklenen karşı saldırıda başarısız olmaları halinde Batı’nın desteğinin azalma ihtimali. Böyle bir durumda Kiev, Moskova ile müzakere masasına oturmak konusunda üzerinde daha çok baskı oluşturabilir.

Öte yandan Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigozhin, perşembe günü yaptığı açıklamada saldırının çoktan Donbas’ın Bahmut kentinde başladığını söylüyor. Zelenski’nin söylemlerinin yalan olduğunu iddia eden Prigozhin, “Karşı saldırı tüm hızıyla devam ediyor” dedi ve saldırının Zaporijya’ya da sıçrayacağını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın doğudaki ‘keşif kuvvetleri’ni püskürttüklerini söylese de ‘karşı saldırı’ gibi bir ifade kullanmadı.

Zelenski Eurovision’da konuşamayacak

Zelenski savaş başından beri Avrupa Parlamentosu, Cannes Film Festivali ve Grammy Ödülleri gibi uluslararası arenada yankı uyandıracak birtakım etkinliklerde konuşarak Rus işgaline dikkat çekmeye çalışmıştı. Ancak son aylarda bu isteği etkinlik sahipleri tarafından kabul edilmemeye başladı.

Katar’da geçen yıl düzenlenen Dünya Kupası ve bu seneki Oscar törenleri Zelenski’yi kibarca geri çevirdi. Avrupa’da 67’ncisi düzenlenecek Eurovision da bu kervana katılanlar arasında. İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenecek yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU), Zelenski’nin konuşma talebini ‘yarışmayı siyasileştireceğini’ gerekçe göstererek reddettiğini ifade ettiği bir açıklama yayımladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı ofisi ise yarışmaya böyle bir taleple gitmediklerini söyledi.

Putin’in ebeveynlerinin mezarına not bırakan kadın

Öte yandan Rusya’da dün başka bir konu daha konuşuldu. 60 yaşındaki İrina Tsıbaneva adlı bir kadın, ekim ayında Putin’in doğum günü arifesinde Rus liderin anne babasının mezarına ‘bir ucube ve katil yetiştirdiklerini’ yazdığı bir not bıraktı. Kadının koruma altındaki mezarlara bıraktığı notta tam olarak, “Manyağın ebeveynleri, oğlunuzu yanınıza alın. Çok fazla acıya ve soruna neden oluyor. Tüm dünya onun ölmesini bekliyor. Putin’e ölüm. Bir ucube ve katil yetiştirmişsiniz” ifadeleri yer alıyordu.

Olayla ilgili olarak mahkemeye çıkarılan kadına ‘nefret saikiyle mezarlara saygısızlık etmek’ suçundan, ertelemeli iki yıl hapis cezası verildi. Tsıbaneva’nın avukatı ise kadının fiziksel olarak mezarlara zarar vermediği ve eylemi için kamuoyu yaratmaya çalışmadığını söyleyerek suçunu kabul etmediğini söyledi.

Ukrayna savaşının 442'nci günü: Zaporijya santralinde 'eleman açığı' krizi, Polonya Kaliningrad'ın ismini değiştirdiUkrayna savaşının 442’nci günü: Zaporijya santralinde ‘eleman açığı’ krizi, Polonya Kaliningrad’ın ismini değiştirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.