Rusya’nın iddiası: Kremlin’e İHA saldırısı düzenlendi

Rusya'ya göre Ukrayna, yüzlerce kilometre ötedeki Moskova'ya, üstelik de şehrin kalbi niteliğindeki Kremlin'e İHA saldırısı düzenledi. Rusya, 'Hedef Putin'di' diyor. Ukrayna ise iddiaları reddediyor. Saldırıyı ne gören var ne duyan. Kremlin ise sapasağlam.

Dünya 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kremlin'e saldırının gerçekleştiği andan.

Rusya’ya göre Ukrayna yüzlerce kilometre ötedeki Moskova’ya, üstelik de şehrin kalbi sayılan Kremlin Sarayı’na bir insansız hava aracıyla saldırmaya kalkıştı. Böyle bir saldırıya dair bir iz henüz görülmedi ama Rusya ısrarlı.

Rusya, Ukrayna’nın Kremlin’i vurarak Devlet Başkanı Vladimir Putin’i öldürmeyi amaçladığı bir insansız hava aracı saldırısı düzenlemekle suçladı. Bu iddia, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı tırmandırması için gerekçe olarak gösterilebilir.

Söz konusu suikast girişimi iddiası, Kremlin tarafından Rus haber ajanslarıyla paylaşılan, “Kiev rejimi, bu gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin Sarayı’na insansız hava aracıyla saldırı girişiminde bulundu. İki insansız hava aracı Kremlin’i hedef aldı” denildi.

Saldırı girişiminin 9 Mayıs Zafer Günü’nde gerçekleştirilecek geçit törenini sekteye uğratmayacağının yazıldığı açıklamada bunun ‘planlı bir terör eylemi’ olarak görüldüğü ve ‘Putin’in hayatına kast etme amacı taşıdığı’ belirtildi. Öte yandan Putin’in saldırı sırasında konutta olmadığı bildirildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in Moskova dışındaki konutundan çalıştığını söyledi.

Öte yandan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, özel olarak izin verilmediği müddetçe şehir üzerinden hava araçlarının uçurulmasını yasakladı.

Ukrayna tarafı yalanlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Sözcüsü Sergey Nikiforov, bir radyo programında yaptığı açıklamada ‘iddia edilen Kremlin saldırısı hakkında bir bildilerinin olmadığını’ söyledi. Zelenski’nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak da söz konusu iddianın ‘Rusya’nın geniş çaplı bir terör saldırısı hazırlığı içerisinde olduğunun’ işareti olarak yorumlandı.

Şu anda Finlandiya ziyaretinde olan Zelenski de ülkesinin Kremlin’e saldırmadığını söylüyor. İskandinav yayın kuruluşu TV2’ye demeç veren Zelenski, “Ne Putin’e ne de Moskova’ya saldırıyoruz. Biz kendi topraklarımızda savaşıyoruz. Köylerimizi ve şehirlerimizi savunuyoruz. Başka şeyler için yeterli silahımız yok” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a katıldığı bir etkinlikte insansız hava aracı saldırısına ilişkin haberler sorulduğunda, “Haberleri gördüm ama hiçbie şekilde doğrulayamadım. Kremlin’in söylediği her şeyi kırk kere düşünürüm” yanıtını verdi.

Rusya, Sovyetler Birliği döneminde Nazi Almanyası’nın yenilgisini kutladığı 9 Mayıs İkinci Dünya Savaşı zafer anma törenlerine hazırlık olarak ek güvenlik önlemleri uyguluyor. Yetkililer halka açık etkinliklerin sınırlandırılması için savaşla ilgili güvenlik kaygılarını gerekçe gösteriyor.

Neydi, ne oldu: Ukrayna savaşı Mariupol'u bu hale getirdiNeydi, ne oldu: Ukrayna savaşı Mariupol’u bu hale getirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.