5 ilde kara para operasyonu: Hollanda’da aranan baronun Türkiye bağlantısı ortaya çıktı
Hollanda'nın en uzun süre görev yapan Başbakanı Mark Rutte, geçen hafta koalisyon hükümetinin çökmesinin ardından parti liderliğini bırakarak siyaset sahnesinden çekileceğini bildirdi.
Hollanda ulusal yayın kuruluşu NOS’un haberine göre Hollanda Başbakanı Mark Rutte, hükümetinin göçmen politikası nedeniyle çökmesinin ardından dün yaptığı açıklamada Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) liderliğinden istifa ederek siyaseti tamamen bırakacağını söyledi.
Arka arkaya kurduğu dört hükümetteki skandalların üzerine yapışmaması nedeniyle ‘Teflon Mark’ lakabıyla anılan Hollandalı siyasetçi, sürpriz kararını Lahey’deki parlamento oturumunda açıkladı. Konuşmasında, “İyi bir iş çıkardım ve açıkçası istifa etmenin tam zamanı olduğunu düşünüyorum” diyen Rutte, ‘karışık hislerle’ siyaseti bıraktığını belirtti.
Rutte’nin sürpriz açıklamasına Yeşil Sol Parti GroenLinks’in lideri Jesse Klaver, “Rutte dönemi artık gerçekten sona erdi. Tek doğru karar buydu. Saygı duyuyorum” diye tweet attı. Hollanda Sosyalist Parti lideri Lilian Marijnissen de Rutte’nin ayrılmasının ‘akıllıca bir karar’ olduğunu ve bunun ‘Hollanda için iyi’ olduğunu söyledi. Marijnissen Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Artık dürüst siyaset zamanı” dedi.
2010’dan beri iktidarda olan ve Avrupa’nın en uzun süre görev yapan ikinci lideri olan Rutte, cuma günü hükümetinin düştüğünü bildirmiş, durumu Hollanda Kralı’na aktaracağını bildirmişti. Rutte düzenlediği basın toplantısında dört partili koalisyon hükümeti içindeki ‘göç politikasına ilişkin görüş ayrılıklarının aşılamaz’ bir hale geldiğini ifade etmişti.
VVD, Hollanda’ya savaştan kaçarak gelen mültecilerin çocuklarının ülkeye girişinin sınırlandırılmasını ve ailelerin yeniden bir araya gelmeden önce en az iki yıl beklemeye zorlanmasını önermişti. Hollanda’nın bu sert göçmen politikası, ülkeye sığınma talebinde bulunanların sayısının son yıllarda artması sonucunda ortaya çıktı.
Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisi’ne göre ülke 2021 yılında 36 bin 620, geçen yıl ise 47 bin 991 sığınma başvurusu aldı. Bu başvuruların çoğu Suriye’den geldi. Bu yılın mayıs ayı itibarıyla ülkeye 16 bin 97 başvuru yapıldı. Hükümet 2023 yılı sonuna kadar başvuruların 70 bini aşabileceğini tahmin ediyor.
Ne var ki VVD’nin koalisyonunda yer alan partilerden Hıristiyan Birliği ve D66, sunulan yeni kısıtlamaları desteklemeyi reddediyor. Bu da hükümetin çökmesine neden olan bölünmenin önünü açtı. Ülkenin bu yıl sonbaharda seçime gitmesi bekleniyor.