Ve hasret bitiyor: Manu Chao çok sevdiği İstanbul’da konser verecek

Manu Chao, 10 yıl sonra yeniden İstanbul'da. 2000'lerin başında konser takvimlerinde en uğrak rotalardan biri on İstanbul ile farklı bir bağ geliştiren Manu Chao, farklı kültürlerden esinlenerek bir araya getirdiği müzikleri Kadıköy'de Kalamış Yaz Festivali'nde 29 Ağustos'ta seslendirecek.

Kültür Sanat 31 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Manu Chao, 10 yıllık bir aranın ardından yeniden İstanbul'da müzikseverlerle buluşacak.

Manu Chao, İstanbul’un hatta İstiklal’in İstiklal olduğu zamanlar buranın ayrılmaz bir parçası olmuştu. Şimdi eski güzel günleri yâd etmek için yeniden İstanbul’a geliyor. Kalamış Yaz Festivali kapsamında Atatürk Parkı’nda 10 yıllık bir hasretin ardından şehrimizde konser verecek olan müzisyenin etkinlik biletleri 1 Ağustos’ta satışa çıkıyor.

Şimdi gözünüzün önüne 2000’lerin başlarını getirin. İstiklal’in de bir o kadar İstiklal olduğu yıllar. Kitapçıların sokaklara taştığı, müzik marketlerden yeni albümlerin sesinin yükseldiği ve masalarda sokağın ruhunu hissedebildiğiniz o yılların öne çıkan isimlerinden biriydi Manu Chao. Hem burayı seven burada konser veren biriydi hem de İstanbul’da olmadığı zamanlarda şarkıları kentte yankılanan bir müzisyendi. Onun İstanbul’u sevmek için nedenleri olduğu gibi İstanbul’un da onu sevmek için nedenleri vardı.

Yolu hep İstanbul ile kesişti

1999’da yayınladığı ilk solo albümü ‘Clandestino’ ile dünya çapında haklı bir şöhret edinen İspanyol asıllı Fransız müzisyen elbette hem vatanının köklerinden hem de doğduğu Paris’in isyankâr ikliminden çok şeyler aldı. Nerede bir haksızlığa uğrayan topluluk varsa nerede bir isyan ruhu varsa kahramanımız da orada oldu hep. Manu Chao o gün bugündür yayınladığı albümlerle, farklı sanatçılarla yaptığı onlarca projeyle en önemlisi de sermaye karşıtı duruşuyla uluslararası müzik camiasının en önemli figürlerinden biri olageldi.

Politik duruşu itibarıyla sömüren ülkelere karşın her daim üçüncü dünya ülkelerinin yanında durmayı ahlâki bir duruş olarak benimsedi. 61 yaşındaki müzisyen ‘Clandestino’ adını taşıyan ve büyük çıkış yapmasına da vesile olan albümünün turnesi Türk futbol tarihi için önemli bir olaya tanıklık ediyordu. Galatasaray, Avrupa’nın onca güçlü takımını geride bırakarak UEFA Kupası’nı almıştı. Bir futbol aşığı olan Manu Chao için bu, asla gözden kaçmayacak bir durumda. Müzisyen o dönem pek çok konserine üzerinde Galatasaray formasıyla çıkmıştı. Futbol aşığı kısmı lafın gelişi değil. Karşımızda futbol efsanesi Maradonna için şarkı yazmış bir isim var. Öyle ki  ‘La Vida Tombola’ adlı bu şarkıya Maradonna da eşlik edecekti.

Yaşadığı Paris ve köklerinin geldiği Barcelona şehirlerinin müzikal atmosferinden beslenen Manu Chao’nun şarkılarında punk rock, folk, flamenko, ska, salsa, Fransız Chanson, hip hop, reggae ve elbette Afrika müziğinden beslenen müzisyenin son yıllarda albüm çalışmalarından uzak durup gelen konser teklfilerine de pek olumlu yanıt vermiyordu. Ancak söz konusu İstanbul olunca belli ki bazı kararlar yeniden gözden geçirilmiş. Müzikseverler şimdiden 29 Ağustos’ta Kalamış Atatürk Parkı’ndaki bu özel konser için gün saymaya başlamış olmalı.

Wham'ın kabına sığmayan efsanesi: George MichaelWham’ın kabına sığmayan efsanesi: George Michael

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.