Savaş pratiğinde bir ilk: Ukrayna’nın yeni mühimmatı 3D yazıcı ürünü

Ukrayna'nın savaştaki cephanelerinden biri 3D yazıcılarla üretilen Zayçik adı verilen bir bomba. 300 gram ortalama ağırlığı olan bombaların İHA aracılığıyla atılması verimli sonuç vermeyeceği için Ukraynalı amatör silah üreticileri, aynı bombayı 3D yazıcı sayesinde 800 gramlık halde ürettiler.

Bilim Teknoloji 3 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
3D yazıcıyla üretilen bu bombalar, normalde 300 gram olan bombaların 800 gram olarak tekrar üretilmesine imkân sağlıyor.

Ukrayna’nın, savaşı Rusya toprağına taşıma çabaları savaşta farklı stratejiler geliştirmesine yol açıyor. The Economist’in haberine göre Ukrayna, küçük bombaların etkisini artırabilmek için ilginç bir yol izliyor.

Ortalama 300 gram ağırlığı olan bu küçük bombalar, insansız hava araçlarıyla kullanıldıklarında avantaj sağlayamadığı için Ukraynalılar bunu ağırlaştırmanın yollarını aradılar. Ve çareyi 3D yazıcıda buldular.

Lyosha takma adını kullanan bir kişi ile Kiev merkezli amatör silah üreticisi arkadaşları, Zayçik / Tavşan adını verdikleri, 800 gram ağırlığı olan bir bomba tasarlamışlar.

Bu grup, bombanın dış kabuğunu 3D yazıcıyla üretip, içini de C4 patlayıcı ve çelik parçacıklarıyla doldurmuş. Testlerde de kendi ifadelerine göre iyi sonuçlar almışlar.

Şeker bombası adını verdikleri bu bombalardan Lyosha ve ekibi haftada 1000 adet üretebilirken, kendilerinden istenen günlük miktar 1500 adet.

Başka bir grup olan Druk ordusu, son 4 ayda, 30 binden fazla şeker bombası üretirken, dışarıdan gelen gönüllü silah imalatı ustalarının oluşturduğu Wild Bees grubunun Letonya biriminin kurucusu Janis Ozols da dergiye Kasım 2022’den beri en az 65 bin bomba kabuğunun Avrupa’dan gönderildiğini tahmin ediyor. Bu arada Ukrayna’ya dışarıdan gelen bu ürünler çocuk oyuncakları veya mumluk olarak sınıflandırılıyormuş ve gümrük yetkilileri de buna göz yumuyormuş.

Polonyalı bir imalatçıya göre 27 cm yüksekliği olan Big Egg adlı bir modelin, patlayıcı içerikleri hariç maliyeti 3D yazıcıda yaklaşık 3.5 euro. Bu da oldukça düşük bir maliyet.

Ukraynalı adını açıklamayan bir asker, ülkesinin askeri drone’larının şu anda farklı tip ve boyutta 200’den fazla şeker bombası bıraktığını söylüyor. Çok sayıda üretici olması, farklı yerlerden farklı ürünlerin gelmesine yol açarken, şu anda yapmak istedikleri şey bomba çeşitliliğini azaltmak ve üretimleri standartlaştırmak. The Economist’in yargısına göre amatör bir endüstri giderek profesyonel hale geliyor.

3D yazıcıda üretilen dev uzay roketinin ilk denemesi başarısız3D yazıcıda üretilen dev uzay roketinin ilk denemesi başarısız

Kafatasına 3D yazıcıda yapılan kemik takıldıKafatasına 3D yazıcıda yapılan kemik takıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.