10 yaşındaki çocuk cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklandı
Mastercard'ın araştırmasına göre, UEFA Şampiyonlar Ligi Final maçı için Türkiye’ye gelen turistler İstanbul'da ortalama 3 gece konakladılar ve toplamda kişi başı ortalama 323 Euro harcadılar.
Ödeme teknolojileri şirketi Mastercard, yaptığı çalışmayla haziran ve temmuz aylarını kapsayacak şekilde kart üzerinden yapılan turist harcamalarını hesapladı. Analizde, 10 Haziran’da İstanbul ev sahipliğinde oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi final maçının oynandığı hafta sonu, iki aylık dönemde en fazla harcamanın yapıldığı aralık oldu.
Mastercard’ın verilerine göre İstanbul’da finalin oynandığı günü kapsayan 9-11 Haziran hafta sonunda bir önceki yılın aynı hafta sonuna göre yüzde 46, bir önceki haftaya göre ise yüzde 33 daha fazla turist harcaması gerçekleşti. Harcamaların sektörel dağılımı incelendiğinde bir önceki yıla göre en yüksek artış kafe ve restoran harcamalarında görüldü. Araştırmaya göre final maçı için Türkiye’ye gelen turistler İstanbul’da ortalama 3 gece konakladılar ve toplamda kişi başı ortalama 323 euro harcadılar.
9-11 Haziran haftasındaki yüksek performansta UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nin yanı sıra Johnny Depp konseri ve Çubuklu 29’da dünyanın en iyi DJ’lerinden bir grubun 3 günlük organizasyonu gibi kültür ve sanat etkinliklerinin de katkısı oldu. Başta lüks lokanta ve oteller o güne değin görmedikleri fiyatlara ve müşteri sayısına ulaşırken, diğer lokanta ve otel segmentlerinde de aynı eğilim gözlendi.
Çalışmaya göre, büyük final için İstanbul’a gelen İngiliz turistler İtalyan turistlere göre ortalama harcamada, geceleme sayısında ve Türkiye’nin diğer şehirlerini ziyaret gibi alanlarda daha önde bulunuyor. İstanbul’da en çok harcama yapan turistler İngiltere ve İtalya’dan gelenler olurken, final katılımcısı ülkeler hariç en yüksek harcama artışı Brezilyalı ve Meksikalı turistlerde gözlemlendi. Final için İstanbul’a gelen turistlerin aynı dönemde diğer şehirleri de ziyaret ettiği görülürken, yurt içi seyahatlerinde İngilizler Muğla’yı, İtalyanlar ise İzmir’i tercih etti.
Geçen yıl Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin kartlı harcamalarının yüzde 37’si yaz döneminde gerçekleşti. Bu yılın haziran ve temmuz aylarında ise en çok harcama yapılan dönem, bayram tatilinin olduğu 3-9 Temmuz haftası olarak öne çıktı. Yaz döneminde en çok harcamayı yine Almanya ve İngiltere’den gelen turistler yaparken geçen yılın yaz dönemine göre en çok harcama artışı gerçekleştirenler Suudi Arabistanlılar oldu.
Ayrıca Türkiye’de yaz dönemi turist harcamalarında konaklama, restoran ve akaryakıt sektörlerinin toplam harcamalardan aldıkları payı artırdıkları görüldü. Aynı dönemde sağlık ve kuyumculuk sektörlerinin aldığı pay ise azaldı. Harcamaların şehir bazlı dağılımı incelendiğinde Antalya, Muğla ve İzmir’in yaz döneminde toplam harcamalardan aldıkları payı artırdıkları gözlemlendi. Öte yandan şehir bazlı olarak ülkemizde en yüksek yıllık büyüme UEFA Şampiyonlar Ligi finali etkisiyle İstanbul’da oldu.
İstanbul’a 2005 yılında kısa süreli bir festival yaşatan UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, şehirdeki Johnny Depp konseri ve Çubuklu 29’da dünyanın en iyi DJ’lerinden bir grubun 3 günlük organizasyonu gibi kültür ve sanat etkinliklerinin de katkısıyla bu yıl da muhteşem bir hafta sonu yaşattı. Başta lüks lokanta ve oteller bugüne değin görmedikleri fiyatlara ve müşteri sayısına ulaşırken, diğer lokanta ve otel segmentlerinde de aynı eğilim gözlendi.
Araştırmada söz konusu tarihlerle ilgili toplam harcama miktarına ilişkin bir veri bulunmamakla birlikte UEFA Champions League’in ana sponsoru Mastercard ve ödeme ekosisteminin en büyük oyuncularından Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin yaptığı hesaplamaya göre final yapıldığı kente 3 günde yaklaşık 75 milyon euro getiriyor. Ancak bu analiz yapılırken bilgiye erişim sıkıntısı nedeniyle maç biletlerini Mastercard ile yapanların verileri esas alınmıştı. Avrupa’da kredi kartı pazarı son verilerine göre Visa ile Mastercard arasında neredeyse yüzde 50-50 paylaşılmış. Bu durumda maç biletlerini Visa ile alanların yaptığı harcamanın da, Mastercardlılara yakın olduğunu kabul ederek toplam kartlı harcamanın çok kolay şekilde 150 milyon euroya ulaşabileceğini söylemek mümkün. Nakit harcamaların da hesaba katılması durumunda rakamın daha da yükseleceği ve 200 milyon euroyu yaklaşacağı çok açık.