Getir Almanya’dan tamamen çekiliyor: Sırada başka ülkeler de var

Hızlı teslimat şirketi Getir’in bu hafta başında Almanya'daki 1.800 çalışanını işten çıkardığı ve 15 Mayıs itibariyle Almanya'dan tamamen çekileceği belirtiliyor. Firmanın ABD’nin yanı sıra Portekiz ve Hollanda’dan çekileceği haberleri de çıkıyor.

Ekonomi 25 Nisan 2024
Alman gazetesinde yer alan bilgiye göre şirket 15 Mayıs'ta ülkeden ayrılacak.

Türkiye’nin önemli girişimlerinden hızlı teslimat firması Getir pandemi döneminde küresel pazarda pek çok noktada hizmet vermeye başlamıştı. Ancak pandeminin sona ermesiyle işler bozulmaya başladı. Getir rakibi Gorillas’ı satın aldıktan neredeyse bir buçuk yıl sonra Almanya’dan çekilmeye hazırlanıyor. Wirtschaftswoche’nin haberine göre şirket Türkiye iç pazarına odaklandı, diğer Avrupa pazarlarındaki faaliyetleri de mayıs ayı ortasında durdurulacak. Şirket ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Depolar kapatılacak

Alman gazetesinde yer alan bilgiye göre şirket 15 Mayıs’ta ülkeden ayrılacak. İddiaya göre Almanya’daki bin 800 çalışanın bir kısmı bu hafta başında işten çıkarıldı. Depolar kalan üç hafta boyunca kademeli olarak kapatılacak. Bu sadece Getir markasının değil Gorillas’ın da kapanacağı anlamına geliyor. Getir, Gorillas’ı Aralık 2022’de 1,2 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla satın almıştı. İngiliz yayın kuruluşu SkyNews’a göre Getir’in mevcut yatırımcılarından çift haneli milyon aralığında yeni finansman aldığı söyleniyor. Ancak bir şartla: Getir parayı üç piyasadan çekilmesi için kullanacak. Ayrıca Türkiye iç pazarında gıda dağıtım işinin daha da genişletmesi gerekiyor.

Mubadala’nın etkisi

Business Insider’ın haberine göre Getir’in büyük hissedarı Abu Dabi fonu Mubadala’nın uygulanabilir bir iş modeli bulamadığı ve maliyetlerden tasarruf etmek için Getir ile Almanya’daki Gorillas’ı tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime karşı sabrını kaybettiğini öne sürdü. Getir, Mubadala’nın yanı sıra Sequoia Capital ve Tiger Global gibi önde gelen teknoloji yatırımcıları tarafından da destekleniyor.

Başka Avrupa ülkeleri de konuşuluyor

Bir dönem yaklaşık 12 milyar dolar değere sahip olan market teslimat uygulaması Getir Almanya’dan önce İspanya, Fransa, Portekiz ve İtalya’dan çekilmişti. İngiltere, Almanya ve Hollanda’dan çekilmeye hazırlandığı yönünde basına haberler yansırken Getir Aralık 2023’te ABD’nin Chicago ve Boston şehirlerinden gizlice çekildi. ABD’de kalan tek lokasyon olan New York’un ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Tartışılan birçok seçenek: n11 satılabilir

Diğer taraftan Türkiye’de daha önce n11’in yüzde 33 hissesini elinde bulunduran Getir, diğer hisselerini de 2023 yılının Haziran ayında satın alarak n11.com’un tek sahibi olmuştu.  Reuters’a konuşan bir kaynak, “Yatırımcılarla tartışılan birçok seçenek var. Tartışılan her seçeneğin gerçekleşeceğini söyleyemeyiz. Bunlardan biri n11’in satış seçeneği” dedi. Getir yöneticileri ise konu hakkında yorum yapmadı. Getir, 2022 yılında enflasyon baskıları nedeniyle Türkiye’deki çalışanlarının yüzde 14’ünü işten çıkardı.  Reuters’e konuşan ikinci kaynak ise, “Bir çıkış yolu aranıyor. Seçenekler değerlendiriliyor ve n11 de bunlardan biri” dedi ve sonuçta hangi kararın verileceğinin belirsiz olduğunu ekledi. Bir diğer kaynak ise son haftalarda küçülme ve işten çıkarmaların bir parçası olarak n11 ofislerinin Getir ile birleştirildiğini söyledi. Aynı kaynak, “N11 için sonradan satış planlanabilir veya operasyon bu şekilde devam edebilir” yorumunda bulundu.

Getir mali krizden çıkmak için FreshDirect ve BiTaksi'yi satacakGetir mali krizden çıkmak için FreshDirect ve BiTaksi’yi satacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.