Yılın rekoru Picasso’dan: Ünlü tablosu 139 milyon dolara satıldı

Pablo Picasso'nun, koleksiyoner Emily Fisher Landau'nun envanterine kayıtlı 'Femme à la montre' tablosu merakla beklenen müzayedede yeni sahibini buldu. 1932 yılında resmedilen eser, New York'taki açık artırmada 139.4 milyon dolara alıcı bularak Picasso'nun en pahalı ikinci tablosu oldu.

Kültür Sanat 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Picasso'nun tablosu New York'taki yeni alıcısını buldu.

Pablo Picasso’nun en sevilen tablolarından ‘La Femme a la montre’ yeni alıcısını buldu. Ne yazık ki herhangi bir müzede göremediğimiz bu özel koleksiyon eseri, New York’taki müzayedede 139.4 milyon dolara satıldı. Eseri alan kişi ya da kurumun kimliği şimdilik bilinmiyor. Satıştan önce bir süreliğine sanatseverlere sergilenen tablo, uzun yıllar boyunca dünyanın en tanınan resim koleksiyonerlerinden biri olan Emily Fisher Landau’nun koleksiyonunda yer alıyordu. Önceki gün satılan tablo, ressamın en pahalı ikinci eseri olma özelliği kazandı. Birincilik 179.4 milyon dolarlık fiyatıyla 2015’te satılan ‘Cezayirli Kadınlar’ tablosunda. Öte yandan 200 milyon dolarlık değer biçilen Guernica da kayıtlara geçmiş durumda. Ancak Madrid’deki Prado Müzesi’nde sergilenen eser doğal olarak satış dışı.

Picasso tablosu yılın en değerlisi

Şu ana kadar gerçekleşen açık artırmalarda yılın satılan en pahalı tablosu da olma özelliği taşıyan ‘La Femme a la montre’, Pablo Picasso’nun en çok ilham aldığı kadınlardan biri olan gizli aşkı Marie-Thérèse Walter’a ithafen resmetmişti. Walter, bazıları Picasso’nun sekiz on yıllık kariyerinin en büyük eserleri olarak kabul edilen resimlere, çizimlere ve heykellere ilham verdi. İspanyol ressamı en çok etkileyen kadınlardan biri olan Walter, Sothesby’s’deki müzayedenin de yıldız eseri olmayı başardı. 120 adet tablonun açık artırmaya çıkarıldığı gecenin en pahalısı olan ‘La Femme a la montre’u, sanatçı, tam 50 yaşındayken “harikalar yılında” tuvaline yansıtmıştı.

Pablo Picasso’nun bu ünlü tablosu 1968 yılında 20. yüzyılın en büyük sanat koleksiyoncularından biri olan Emily Fisher Landau tarafından satın alındı. Koleksiyoner portreyi New York’taki evinin oturma odasındaki şöminenin üzerine astı. Bu yılın başlarında 102 yaşında hayatını kaybeden Landau’nun sanat koleksiyonu birkaç müzeyi doldurabilecek zenginlikte. Mark Rothko, Franz Kline, Henri Matisse, Georgia O’Keeffe, Piet Mondrian ve Paul Klee gibi ressamların eserleri bu koleksiyonun nadide parçaları. Üstelik Andy Warhol, koleksiyoner Landau’nun portresini de resmedip bu koleksiyona eklemişti.

Gustav Klimt'in son harikası rekor fiyata satıldıGustav Klimt’in son harikası rekor fiyata satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.