Spielberg, Jaws çekimlerinde yaşadıklarını aşamıyor

1975 yapımı 'Jaws' tüm zamanların en başarılı yapımlarından biri olarak hafızalara kazınmış olsa da Steven Spielberg'ün filme dair unutamadığı başka şeyler de var. Yönetmen tüm ekibin boğulmasına neden olabilecek ölümcül bir kazayı unutmadığını söylüyor.

Kültür Sanat 8 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Film, Peter Benchley’in 1974 tarihli, çok satan romanından uyarlandı.

Steven Spielberg’ün yönettiği Jaws’ın sinema tarihinde özel bir yeri var. 1975 yapımı film, tüm zamanların en başarılı yapımlarından biri olarak hafızalara kazındı. ‘Jaws, Steven Spielberg’ün ikinci uzun metrajlı filmi olmasının yanı sıra  yönettiği en zorlu projelerden biri olarak kabul edildi. Zira çekimler sırasında birçok aksaklık yaşandı. Ancak Oscar ödüllü ünlü yönetmen Steven Spielberg’ün filme dair unutamadığı başka şeyler de var.

Spielberg verdiği bir röportajda, çekimlerde gerçekleşen bir kazayı hala unutamadığını söylüyor. Çünkü bu kaza ekibin boğulmasına neden olabilecek, ölümcül bir kazaydı. Esasen köpekbalıkları ve insanlar arasındaki mücadeleyi anlatan film, Orca adlı bir teknede köpekbalığı avlamaya çalışan bir ekibin maceralarını konu alıyordu. Spielberg, kazanın sürat teknesinin Orca’yı çok hızlı çekmesi nedeniyle olduğunu ve teknenin kısa süre içinde battığını söyledi:

O görüntüleri unutamıyorum

“Yaşadığımız sorun, Orca’yı çeken hız teknesinin çok hızlı gitmesi ve döşemeyi koparmasıydı – su hızla içeri girdi ve tekne yaklaşık iki dakikada batıverdi. O anı çok net hatırlıyorum; aktörler “Botlar yolla, bizi kurtarın, botlar yolla!” diye bağırıyorlardı.”

Yönetmen ayrıca ses ekibinden John Carter’ın dizlerine kadar su içinde kaldığı görüntüsünü unutamadığını da anlattı, “O sırada teknelerdeki ekipler herkesi batmakta olan Orca’dan çıkarmak için çabalıyordu. Aylar sonra John, ellerinde bir Oscar tutuyordu!” dedi. ‘Jaws’ın çekimleri boyunca birçok teknik aksaklık yaşandı. Bozuk mekanik köpekbalığı, deniz tutması, gelgitler ya da rastgele kareye giren tekneler nedeniyle sık sık aksaması bunlardan bazıları.

Bill Buttler veda etti, 'Jaws’ ondan bize yadigar kaldıBill Buttler veda etti, ‘Jaws’ ondan bize yadigar kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.