Rusya’da resmî tarih güncelleniyor: Ders kitaplarına Ukrayna işgali dahil edildi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan süreç ders kitaplarında 'resmî tarih' olarak yerini aldı. Rus tarihi 1945-21'inci yüzyılın başları' başlıklı kitapta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı özel askeri operasyon başlatarak medeniyeti kurtardığı öne sürülüyor.

Dünya 10 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kitabın yazarlarından biri Vladimir Putin'in danışmanlarından, eski Kültür Bakanı Vladimir Medinski.

Rusya’da halihazırda devam eden Ukrayna savaşı, ders kitaplarındaki yerini aldı ancak Rusya bakış açısıyla. ‘Rus tarihi 1945-21’inci yüzyılın başları’ adlı kitap, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini meşru gösterip, Batı’yı Rusya’yı yıkmaya çalışmakla suçluyor.

Rusya Kültür Bakanlığı yapmış olan, Cumhurbaşkanı Danışmanı Vladimir Medinski’nin yazarlarından olduğu ders kitabının bir diğer önemli iddiasıysa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’ya karşı özel askeri operasyonu başlatmaması halinde medeniyetin sona ereceği tezi.

Çalışma, şubat 2022’de başlayan Rusya işgalinden bahseden ilk Rus ders kitabı olarak da kayıtlara geçiyor. 5 aydan kısa sürede yazılan kitap, ülkenin Milli Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov’un ifadesine göre Rusya’nın Ukrayna zaferinin ardından güncellenecek. Bu kitap eylülde başlayacak eğitim öğretim döneminde 17-18 yaş grubu öğrencilerin eğitim gördüğü 11’inci sınıflara okutulacak.

Kitap, 11’inci sınıf öğrencilerine okutulacak.

Rusya’yı yok edip, yeraltı zenginliklerini alacaklar

BBC Türkçe’nin haberine göre, kitapta “Batı’nın Rusya’yı istikrarsızlaştırmaya odaklandığı ve bu amacı gerçekleştirmek için Batılı güçlerin açık bir şekilde Rus fobisini yaygınlaştırdığı” iddiasının yanı sıra Rusya’nın çeşitli çatışmalara çekildiği, Batı’nın nihai hedefinin Rusya’yı yok edip yeraltı zenginliklerinin kontrolünü ele geçirmek olduğu savunuluyor.

Ukrayna’yı aşırı milliyetçilerce yönetilen, Batı’nın Rusya’ya karşı koç başı olarak kullandığı ülke şeklinde niteleyen kitap, Rusya’nın işgaline sebep olarak Ukrayna’nın NATO’ya katılma ihtimalini belirtiyor. Bunun olması halinde Kırım ya da Donbas’ta bir çatışmayı provoke edeceği, bu durumda da Rusya’nın tüm bir NATO ittifakına karşı savaşmak zorunda kalacağını savunan ders kitabında “Bu büyük olasılıkla medeniyetin sonu olurdu. Bunun olmasına izin verilemezdi” deniliyor.

 

Kitapta bir de ekonomik çıkarım var: Batılı şirketlerin Rusya’dan çıkmasının Rus iş insanları için harika bir fırsat yarattığı savunuluyor.

Çalkantılı sular: Karadeniz, nasıl Ukrayna savaşının sıcak merkezi haline geldi?Çalkantılı sular: Karadeniz, nasıl Ukrayna savaşının sıcak merkezi haline geldi?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.