Roma’daki tarihi Circus Maximus konserler yüzünden tehlikede

Roma'daki Circus Maximus, konserler nedeniyle tehdit altında. Son olarak geçen hafta alanda düzenlenen ve 60 bin kişinin izlediği Travis Scott konserinde yaşananlar, İtalyanları çileden çıkardı. Bu yaz üç büyük konsere ev sahipliği yapan tarihi hipodrom, yaşanan hareketlilik nedeniyle zarar gördü.

Kültür Sanat 11 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Roma'daki ünlü Circus Maximus'ta bu yaz Travis Scott, Guns'n'Roses ve Bruce Springsteen konser verdi.

Roma’nın en turistik yerlerinden biri olan Circus Maximus, konserler nedeniyle büyük tehdit altında. Binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi yapıda bu yaz gerçekleşen konserler, büyük zarara neden oldu. Son olarak geçen hafta Amerikalı rapçi Travis Scott, tarihi mekânda tam 60 bin kişinin katıldığı konser vermişti. Uzmanlar bunun tarihi hipodrom yapısı için büyük tehlike arz ettiğini ve bir an evvel bu tür etkinliklerin mekânda yapılmasının yasaklanmasını talep ediyor.

İlk hali Roma İmparatorluğu’ndan da önce Etrüskler devrinde inşa edilen tarihi yapı binlerce yıl boyunca yarışlara tanıklık etmişti. Kentteki Aventine ve Palentine tepelerinin arasındaki vadiye Jül Sezar tarafından inşa ettirilen yapı 600 metre genişliğe sahip. Yapımı milâttan önce 50 yılında tamamlanan Circus Maximus’ta bu yaz rapçi Travis Scott’ın yanı sıra yine bir başka ünlü Amerikalı müzisyen olan Bruce Springsteeen de konser vermişti. Hayranları tarafından ‘The Boss’ ünvanıyla anılan sanatçının konserini on binlerce müziksever izlemişti.

Roma İmparatorluğu döneminde seyirci kapasitesi 250 bin kişiye ulaşan Circus Maximus’ta bu yıl konser veren bir diğer önemli topluluk Guns’n’Roses olmuştu. Geçen hafta gerçekleşen ve 60 bin kişinin katıldığı Travis Scott konseri, arkeologlar içiin bardağı taşıran son damla oldu. Konser esnasında ünlü rapçinin tüm seyircilerden aynı anda zıplamasını istemesi ve bunun gerçekleşmesi sonrası yaşanan sismik hareketlilik tarihi yapıya zarar verdi. Bölgede görevli arkeologlar bu tip organizasyonların devam etmesi halinde gelecekte tarihi hipodrom kalıntılarının tamamen yok olacağı görüşünde birleşiyor.

Arkeologlar tepkilerini ve tarihi hipodromun geleceğine yönelik öngörülerini resmi mercilere de iletmiş durumda. Circus Maximus’ta bundan sonraki süreçte konserlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise şimdilik bilinmiyor. Tarihi alanların korunması konusundaki duyarlılıklarıyla tanınan İtalyan toplumunda da bu gibi mekânlarda konser yapılmaması konusundaki görüş yayılıyor.

MTV Video Müzik Ödülleri'nde en çok adaylık Taylor Swift'eMTV Video Müzik Ödülleri’nde en çok adaylık Taylor Swift’e

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.