Lüksün patronu Bernard Arnault’ya Rus oligarka borç vermekten soruşturma
Amerikalı lüks moda devi Tapestry, Versace, Jimmy Choo ve Michael Kors markalarının sahibi Capri Holdings'i alıyor. Tapestry, Coach, Kate Spade ve Stuart Weitzman markalarını kontrol ediyor.
Coach, Kate Spade ve Stuart Weitzman markalarının sahibi Tapestry. Inc , Versace, Jimmy Choo ve Michael Kors markalarını bünyesinde barındıran lüks giyim ve moda alanındaki rakiplerinden Capri Holdings’i yaklaşık 8,5 milyar dolara satın alıyor. Anlaşmanın gerekli izinlerin alınmasından sonra 2024 yılında tamamlanması beklenirken analistler birleşmenin lüks pazarında Avrupalı moda devleriyle rekabet edecek Amerikalı bir şirketin ortaya çıkaracağını belirtiyorlar.
Tapestry’den yapılan açıklamada birbirini tamamlayan altı ikonik markayı tek çatı altında toplayan bir şirketin ortaya çıkacağı belirtildi. Altı ikonik markanın geçen mali yılda 75 ülkede toplam 12 milyar dolardan fazla satış yaptığı ve 2 milyar dolardan fazla da net kar elde ettiği belirtildi. Tapestry CEO’su Joanne Crevoiserat birleşmeyle ortaya çok güçlü bir moda evinin çıkacağını söyledi. Crevoiserat’a göre birleşmenin ardından şirket daha büyük ve daha ölçeklenebilir olacak, bu da ona dünya çapında daha fazla müşteriye ulaşma ve lüks pazarda daha etkin rekabet etme yeteneği kazandıracak.
Yeni şirketin Avrupa’daki en önemli rakibi ise dünyanın en zengin adamı Bernard Arnault’un hakim ortak olduğu Fransa merkezli LVMH. Arnault’un şirketi Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior ve Marc Jacobs’un sahibiyken Kering, Gucci, Yves Saint Laurent ve Balenciaga gibi markaları kontrol ediyor.
Operasyonla Tapestry, dünyadaki en tanınmış 10 lüks markanın 2’sini satın almış oldu. İlk 10’daki markalardan Coach’un sahibi olan Tapestry, Versace ve Michael Kork ile birlikte en popüler markalardan 3’ünün sahibi haline geldi. Versace lüks moda dünyasının en sadık müşteri kitlesine sahih markası olarak bilinirken, Michael Kors da geçen yılki 2,7 milyar dolarlık satış rakamıyla dikkatleri üzerine çekmişti.
Dünyanın en önemli danışmanlık şirketlerinden McKinsey’in tahminlerine göre küresel moda endüstrisi Covid 19 salgınından önce yılda 2,5 trilyon dolarlık satış yapıyordu. Salgın sırasında hareketliliğin azalması ve mağazalar gibi önemli satış kanallarının kapanmasıyla zorlanan endüstri Covid 19 sonrası yeniden dirildi. Satışlardaki artış yüzde 20’ye ulaşırken karlılık da yüzde 6’lardan yüzde 12,3’e çıktı. ancak 2022’de tüm dünyadaki enflasyon kasırgası özellikle yılın ikinci yarısında büyümeyi yavaşlattı.
Ancak McKinsey özellikle lüks mallarla lüks olmayan mallar arasındaki uçurum daha da açılacağı için 2023’ün lüks moda endüstrisi için iyi bir yıl olacağını öngörüyor. Bunu ise enflasyona karşı bağışıklığı daha yüksek olan zenginlerin lüks mal alma alışkanlıklarını devam ettirecekleri, daha geniş kitlelerin ise yaşam maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle alımlarını azaltacağı varsayımına dayandırıyor.
MCKinsey’e göre lüks moda pazarı bu yıl yüzde 5 ile yüzde 10 arasında büyüyecek. Büyümede başı yüzde 9 le 14 ile Çin çekecek. ABD’deki büyüme dünya genelinden farklı olmazken, Avrupa ise euronun değer kaybı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası artan enerji maliyetleri gibi sorunlarla uğraştığı için lüks moda pazarında büyüme biraz güdük kalacak.