Hayırlı damat, dünyanın en büyük konteyner gemisine ‘Türkiye’ adını verdi
Dünyanın en büyük 100 konteyner limanı arasına giren Asyaport 500 milyon dolarlık yatırımla ulaştığı kapasitesini daha da arttırmak için elini cebine attı. Bunun yanı sıra şirketin radarında Yumurtalık ve Çandarlı da bulunuyor.
Asyaport, Tekirdağ Barbaros’da kurulu bir konteyner limanı. Türkiye’nin dünyada ilk 100’e giren 4 konteyner limanından birisi. Ancak diğer Türk limanlarından ikisinden farklı olarak ilk 100’e tek limanla girmiş. Listede 74’üncü sırada bulunan Ambarlı’da 4 liman var. 89’uncu sıradaki Kocaeli de toplam 5 limanı sayesinde listeye girmiş. 92’nci sıradaki Mersin ve 100’üncü sırada yer alan Asyaport tek limanla bu noktalara gelmişler.
Yılda 1.7-1.8 milyon teu elleçleme yapan Asyaport 1.9-2.1 milyon teu elleçleme yapan Mersin’in hemen arkasında bulunuyor. 2.5 milyon teu/ yıl olan kapasiteyi 4 milyon teu/ yıla çıkartmak için de 150 milyon dolarlık yatırıma başladıklarının anlatıyor Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer ve limana bugüne kadar yapılan yatırımın yarım milyar dolara (500 milyon dolar) ulaştığını söylüyor.
Asyaport’un kuruluş öyküsü de çok ilginç. İş dünyasının Tekirdağ Kumbağ’da tuğla üretimi, armatörlük ve İbrahim Betil’in kurduğu Bankekspres’te kurucu ortaklığından tanıdığı Ahmet Soyuer, kızı Ela eğitim için gittiği Cenevre’de Diego Aponte ile tanışıp evlenince konteyner taşımacılığı, liman ve kruvaziyer gemi işletmeciliği alanında dünya devi MSC Group’un ( Mediterranean Shipping Company) patronu Gianluigi Aponte ile dünür olmuş.
Baba Gianluigi Aponte MSC Group Yönetim Kurulu Başkanı, oğlu Diego Aponte CEO, Ela Aponte de limanlardan sorumlu. 8 Kasım 2004’te ilk torunları Asya’nın doğumu üzerine Soyuer, eşi ile birlikte bir süre Cenevre’de kalınca, iki aile iyice kaynaşmış. Asyaport’un kuruluş öyküsü de 2004 yılındaki Cenevre buluşmasına uzanıyormuş. Soyuer, projesini dünürü Gianluigi Aponte’ye Cenevre’de açmış ve sormuş:
“Memleketim Tekirdağ’ın Barbaros beldesinde konteyner limanı kurmayı düşünüyorum. Limanın kapasitesini doldurmada ve işletmesinde destek olur musunuz? ”
Gianluigi Aponte,”Siz yola koyulun. Yatırımın olabilirliğini görünce destek veririz. Limana ortak da oluruz, transit taşıma başta olmak üzere kapasitenin dolması için elimizden geleni yaparız” yanıtını vermiş.
Soyuer, dünüründen bu işareti alır almaz 28 Kasım 2004’te torunu Asya’nın adını verdiği Asyaport’un ilk başvurusunu yapıp, 500 milyon dolarlık yatırımın düğmesine basmış. Ancak her işte olduğu gibi burada da karşılaşılan ilginç pürüzler yatırım yolculuğunu 12 yıla çıkarmış olsa da Türkiye’nin en büyük konteyner aktarma limanlarından Asyaport 2016’da faaliyete geçmiş. Gianluigi Aponte de verdiği sözü tutmuş, hem destek vermiş hem de ortak olmuş. Bugün Asyaport yüzde 70’i Ahmet Soyuer’e, yüzde 30’u da Gianluigi Aponte’ye ait sürekli büyüyen bir yapı.
Ahmet Soyuer, MSC-Asyaport-Medlog grubunun son 3 yılda Türkiye’ye 860 milyon dolarlık hizmet ihracatı geliri sağladığını ve 1.7 milyar TL Kurumlar Vergisi ödediğini söylüyor. Ancak 2016 yılında faaliyete başlayan ve 7 yılda dünyada “Top 100″e girmeyi başaran Asyaport’un kurucusu Soyuer’in yatırım heyecanında bir azalma yok.
Asyaport’u anlatırken gözleri parlayan Ahmet Soyuer, MSC ile birlikte yatırım iştahlarının sürdüğünü “Türkiye’ye inanıyoruz ve güveniyoruz. Şartlar olgunlaşırsa milyar dolarlık lojistik yatırımına hazırız” sözleriyle dile getiriyor. sonra kendi hazırladığı tablodan Yumurtalık’ı işaret ederek “Konteyner limanı ihalesi açılırsa mutlaka talipliler arasında oluruz” diyor.
Ege Bölgesi’nde ise Çandarlı Limanı ile ilgilendiklerini belirtiyor. ” Çandarlı Limanı yarım kalmış proje” diyen Soyuer şunları söylüyor:
” O projeyi tamamlayıp hayata geçirebiliriz. Yalnız, Çandarlı’da demiryolu bağlantısı olması gerekiyor. Demiryolu bağlantısı projeye konulur ve ihaleye çıkılırsa Çandarlı Limanı ile de ilgileniriz.”
Son dönemde Körfez’den gelmesi beklenen yatırımcılara satılacağına ilişkin çokça spekülasyonun olduğu İzmir Alsancak Limanı konusunda ise tavırları net:
“Biz ek yatırım yapılacak olsa da hazır limanlarla ilgilenmeyiz. Sıfırdan yapılacak liman projeleri daha çok ilgimizi çekiyor.”
Aponte ailesine ait MSC Group sahip olduğu 23 kruvaziyer gemisiyle alanında dünyadaki üçüncü büyük şirket. Avrupa, Güney Amerika. Körfez Bölgesi ve Güney Afrika’nın en büyüğü. Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, dünürü ve ortağının dünyada kruvaziyer turizmindeki ağırlığına işaret edip, İstanbul Sarayburnu’na kruvaziyer limanı yatırımı yapabileceklerini söylüyor. Gerçekten de, Sarayburnu’nun Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı gibi önemli turistik mekanların bulunduğu Tarihi Yarımada’ya ulaşım kolaylığı İstanbul’u ikinci bir kruvaziyer limanına kavuşturabilir.
MSC’ye ait Lirica gemisi 16 Kasım 2019 günü 1973 yolcuyla çok basit düzenlemelerin yapılmasıyla Sarayburnu’na yanaşmış. Yolcularını indirmiş, İstanbul ziyaretlerini tamamlamalarını beklemiş ardından da hepsini toplayıp demir almış. Soyuer “Şu anda Galataport devrede ama Sarayburnu yine İstanbul’un önemli kruvaziyer limanı olarak görev yapabilir. Sarayburnu’na yatırım konusunda fırsat çıkması halinde 8 ayda hazır hale getirebiliriz Sarayburnu, sayesinde yılda 500 bin kruvaziyer turistini ek olarak İstanbul’a çekeriz.”