Hayırlı damat, dünyanın en büyük konteyner gemisine ‘Türkiye’ adını verdi

MSC Yönetim Kurulu Başkanı Diego Aponte, şirketinin inşa ettirdiği dünyanın en büyük konteyner gemisine Cumhuriyet'in 100. yıldönümü nedeniyle Türkiye adını verdi. Aponte 2019'da da dünyanın o zamanki en büyük konteyner gemisine kayınvalidesinin adını vermişti.

Ekonomi 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Dünyanın en büyük konteyner gemisi MSC Türkiye, 399.9 metre uzunluğa, 61.3 metre genişliğe ve 33.5 metre derinliğe sahip bululunuyor.

Küresel denizyolu konteyner taşımacılığının lideri Mediterranean Shipping Company (MSC), Çin’de inşa ettirdiği dünyanın en büyük konteyner taşıma kapasitesine sahip gemisine, cumhuriyetin ilan edilmesinin 100’üncü yılı anısına Türkiye adını verdi. Geminin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ilk uğrak limanı Tekirdağ’daki Asyaport olacak. MSC Türkiye, 399.9 metre uzunluk, 61.3 metre genişlik ve 33.5 metre derinliğe sahip. ‘Megamax’ sınıfında olan geminin, tek seferde 24.346 standart konteyner taşıma kapasitesi bulunuyor.

Asyaport, tek limanla dünyada ilk 100'e girdi, 150 milyon dolarlık yatırımla daha da büyüyecekAsyaport, tek limanla dünyada ilk 100’e girdi, 150 milyon dolarlık yatırımla daha da büyüyecek

MSC Group’un öyküsü, kaptan Gianluigi Aponte’nin, MV Patricia adlı tekbir  küçük gemisiyle kurduğu şirketle 1970 yılında Brüksel’de başlamış. Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan grubun  Türkiye’nin önde gelen limanlarından Asyaport’ta (Tekirdağ) ortaklığı bulunuyor. Şu anda Doğu Çin Denizi’nde bulunan geminin ilk uğrak limanı da Asyaport olacak.

Mediterranean Shipping Company (MSC) Yönetim Kurulu Başkanı Diego Aponte, 2019’da dünyanın en büyük konteyner gemisine kayınvalidesinin adını vermişti.

İsim verme geleneği var

İş dünyasının Tekirdağ Barbaros’ta tuğla üretimi, armatörlük ve İbrahim Betil’in kurduğu Bankekspres’te kurucu ortaklığından tanıdığı Ahmet Soyuer’in MSC ile ortaklığının ilginç bir öyküsü var. Soyuer kızı Ela eğitim için gittiği Cenevre’de bugün şirketin bugünkü ynetim kurulu başkanı Diego Aponte ile tanışıp evlenince konteyner taşımacılığı, liman ve kruvaziyer gemi işletmeciliğine dünya devi MSC Group’un patronu Gianluigi Aponte ile dünür olmuş.

İki dünür arasındaki sıcak ilişki MSC Group’un patronu Gianluigi Aponte’nin, Ahmet Soyuer’in kurduğu Asyaport’a ortak olmasını beraberinde getirmişti. MSC’nin bugün Asyaport’ta yüzde 30 hissesi var ve limanın büyümesi için destek sağlıyor. Ela Soyuer ile evlenen  Diego Aponte tam anlamıyla hayırlı bir damat. 2019 yılında MSC’nin inşa ettirdiği o günün en büyük konteyner gemisine de kayınvalidesi Gülsün Soyuer’in adını vermişti. Ela- Diego Aponte çiftinin Asya, Oscar ve Maya isminde üç çocuğu bulunuyor. Çocuklardan Asya’nın ismi Asyaport’a, Maya ile Oscar ile Gianlugi Aponte’nin kızının çocukları Oliver ve Zoe’nin adları da  MSC’nin filosundaki gemilere verilmişti. Filoda Ela ve Diego isimli iki gemi de bulunuyor.

Ela Aponte’nin ismi de konteyner gemilerinden birini verildi.

Filosunda 760 gemi var

MSC, 155 ülkede bulunan 675 şubesi ve 180 bine yaklaşan çalışanıyla lojistik hizmeti sunuyor. Küresel çapta yaklaşık 520 limana uğrak yapan şirketin filosunda 760 gemi bulunuyor. Şirketin her yıl taşıdığı yük miktarı 22.5 milyon TEU’yu aşıyor.

Kruvaziyer turizminde Türkiye dev pastadan 'hayli' küçük pay alıyorKruvaziyer turizminde Türkiye dev pastadan ‘hayli’ küçük pay alıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.