Masraflar Türkiye’den iddiası: Suriyeli sığınmacılar, Türkiye destekli paralı asker gibi gösterilerek Libya’ya kaçırılıyormuş

Suriye'deki silahlı grupların, ülkedeki sığınmacıları Türkiye destekli paralı asker gibi göstererek Libya'ya kaçırdığı öne sürülüyor. AFP'nin haberleştirdiği iddialara göre, masraflar Türkiye tarafından paralı askerlere ödenen maaşlardan karşılanıyor.

Dünya 17 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
  • 10Haber news

Fransız haber haber ajansı AFP, insan kaçakçılarıyla ilgili yaptığı haberde Türkiye’yle ilgili iddialara da yer verdi. Suriyeli insan kaçakçıları ve düzensiz göçmenlerle konuşan ajans, bazı sığınmacıların Türkiye destekli paralı asker gibi gösterilerek Libya’ya kaçırıldığını öne sürüyor.

Buna göre, Suriye’nin kuzeyinde Ankara destekli muhaliflerin kontrolündeki bölgede faaliyet gösteren silahlı gruplardan birinin yeni üye alımından sorumlu görevlisi, AFP’ye, “Her altı ayda bir bu insanları (gerçek savaşçılarla birlikte Libya’ya) göndermek için savaşçı rotasyonunu kullanıyoruz” diyor ve İdlib’in kuzeyinde ve Halep vilayetinde muhaliflerin kontrolündeki yoksul bölgelerde yaşayan Suriyelilerin, özellikle de evlerini terk etmek zorunda kalanların barındığı kamplarda kalanların kendileriyle temasa geçtiklerini söylüyor.

Maaşları Türkiye’den iddiası

Haberde konuşan görevli, savaşçı olarak kayda geçirilen bu sığınmacılara Türkiye tarafından ödenen yaklaşık 2.500 dolarlık bir maaş olduğunu, ancak bu paranın 1.300 dolarını silahlı grubun aldığını, kalanının da yeni savaşçı alımı sorumlusuna kaldığını belirtiyor. Sığınmacıların bu sayede Libya’ya ücretsiz uçuş imkânı yakaladığını ifade eden görevlinin aktardığı bilgilere göre düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya ulaştırılmasında şu yol izleniyormuş:

  • Suriyeliler, Türkiye sınırında Ankara destekli savaşçılar için kurulmuş kamplara gidiyor.
  • Türkiye’ye geçen sığınmacılar uçakla Trablus’a götürülüyor.
  • Libya’nın batısındaki Suriyeli milis kamplarında iki hafta kaldıktan sonra insan kaçakçılarıyla tanıştırılıyorlar.
  • İnsan kaçakçıları sığınmacıları 2 bin dolar civarında bir para karşılığında tekneyle İtalya’ya ulaştırıyor.

Kuzey Afrika ülkesi Libya’da farklı uluslararası çevrelerce desteklenen iki ayrı hükümet bulunuyor. Ülkenin batısında Birleşmiş Milletler (BM) destekli Trablus yönetimi, doğusunda ise Moskova ve Şam ile de yakın bağları bulunan General Halife Hafter destekli Tobruk yönetimi hüküm sürüyor. Türkiye, Libya’nın batısındaki Trablus hükümetini destekliyor.

İstanbul'da 20 insan kaçakçısı daha yakalandıİstanbul’da 20 insan kaçakçısı daha yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.