Borsa neden çakıldı? Bundan sonra ne olur?
Türkiye ekonomisi 2023'ün ikinci çeyreğinde çoğu hizmet sektöründe olmak üzere 151 bin istihdam yaratabildi. İstihdam edilenlerin büyük kısmının kadın olduğu görülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde işsiz sayısı bir önceki çeyreğe göre 73 bin kişi azalarak 3 milyon 400 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalışla yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik yüzde 23,5 olurken genç işsizlik oranı da yüzde 18,3 olarak izlendi.
Ekonominin son yıllarda kronik sorunu haline gelen “İstihdam yaratamama” hali yılın ikinci çeyreğinde de kendisini gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sözleriyle “2023’te tüm sıkıntılı küresel finans koşullarına rağmen yüzde 4,5 civarında büyüme” öngörülen Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yani üç ayda birinci çeyreğe göre 151 bin yeni istihdam yaratabildi.
İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 151 bin kişi artarak 31 milyon 513 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık artışla yüzde 48,2 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,7 iken kadınlarda yüzde 31,1 olarak gerçekleşti. Yaratılan yeni istihdamda kadınlar 104 bin ile erkeklere büyük fark atarken, hizmet sektörü 81 bin ile en fazla istihdam yaratan sektör oldu. Bu sektörde de yeni istihdamda kadınlar erkekleri geride bıraktı. İnşaat sektörü ise yavaşlamaya rağmen 23 bini erkek, 5 bini kadın olmak üzere toplam 28 bin kişiye istihdam yarattı. Sanayi sektöründe ise aynı dönemde istihdam yaratılması bir yana 8 bin kişi işini kaybetti.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 1,2 puanlık azalış ile yüzde 18,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,1, kadınlarda ise yüzde 24,1 olarak tahmin edildi.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 1 puanlık artış ile yüzde 23,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,5 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,3 olarak tahmin edildi.
TÜİK bülteninde, Hanehalkı İşgücü Araştırması Şubat ve Mart aylarına ilişkin anket uygulaması, ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle bazı illerde yapılamadığından, 2023 yılı I. çeyreğine ilişkin sonuçlar anket uygulaması gerçekleştirilebilen iller üzerinden Türkiye bazında tahmin verecek şekilde ağırlıklandırma yapılarak hesaplandığı belirtildi.
Bültendeki bilgiye göre, 2023 yılı II. çeyreğinden itibaren anket uygulaması depremden etkilenen iller de dahil olmak üzere tüm ülke genelinde uygulanabilmiş ve bu sebeple standart ağırlıklandırma işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca ilgili aylar için deprem etkisinin göstergelere yansıtılabilmesi amacıyla ek bir anket uygulaması yapılarak 2023 yılı I. çeyreğine ilişkin arındırılmamış ve mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sonuçlar yeniden hesaplanarak geriye dönük olarak ilgili istatistiksel tablolarda ve veri tabanında revize edildi.