Hükümet zam teklifini 2 puan artırdı ancak memurlar beğenmedi

Memur maaşlarına yapılacak zammın belli olacağı toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin hükümetin ikinci teklifi belli oldu. Hükümet daha önceki teklifine 2 puan ekleyerek 2024 için yüzde 15+10, 2025 için ise yüzde 6+5 önerdi. Memur-Sen ve Kamu-Sen rakamlara tepki gösterdi.

Ekonomi 18 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hükümet, memur ve memur emeklilerine teklifini ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10 önerirken, memurun teklifi kabul etmesi beklenmiyor.
Memur ve memur emeklilerine ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10 önerildi. Böylece pazartesi günü verilen teklif her iki altı aylık dilimler için birer puan artırılmış oldu. Hükümet, ilk teklifinde 2024 için yüzde 14+9, 2025 için 6+5 oranında zam önermiş, Memur-Sen zam teklifini kabul etmemişti.

Hükümetin 2025 yılı için ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 olan teklifi ise değişmedi. Memur Sen Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde 2024 yılında 3’ey aylık dönemler halinde toplam yüzde 70 zam talep etmişti. 2025 yılı için ise yüzde 25 ve yüzde 15 olmak üzere toplam yüzde 40 maaş artışı istenmişti. Yetkili memur sendikalarının Hükümetin ikinci önerisini de kabul etmesi beklenmiyor. Toplu sözleşmede uzlaşma olmaması halinde konu Hükümetin ağırlıkta olduğu Kamu Görevlileri Hakem Heyetine gidecek ve heyetin kararı geçerli olacak.

Hükümet memura ve emeklisine 3 ayda bir zammı sevmediHükümet memura ve emeklisine 3 ayda bir zammı sevmedi

Memur-Sen Başkanı’ndan tepki: Hayretlerimi ifade ediyorum

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplantı sonrası yaptığı açıklamada teklif edilen rakamlara tepki göstererek, şunları söyledi:

“Öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası’nın 2024 enflasyon hedefi yüzde 33 olarak ortada dururken tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması anlaşılabilir değil. Masanın iyimser olan tek tarafı sosyal haklara ilişkin de cümle kurulmuş olması. Bu masada refah payı gündemi görmezden gelinmemeli. Refah payı ile ilgili konuşma yok. 1,650 TL talebimizle ilgili cümle kurulmadı. Kira katkısı talebimiz konuşulmadı. Bu tekliflerin gözden geçirilmesi, bize doğru düzgün bir teklifle gelinmesi gerektiğini ifade ediyoruz.”

Kamu-Sen: Ekonomik gerçeklerle uyumlu değil

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de “Türkiye Kamu-Sen’in bu teklifleri kabul etmesi mümkün değil. Bizim taleplerimiz iki yıl için yüzde 158,6 idi. Bu teklifleri çalışanların derdine derman olacak bir öneri olarak görmüyoruz. Teklif ekonomik göstergelerle uyumlu değil” açıklamasını yaptı. Toplu sözleşme görüşmelerinde kamu işvereninin, Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmininin de altında sunduğu zam teklifini anlamlandıramadıklarını belirterek, “25 milyon vatandaşımız, yüzlerini güldürecek, adil ve hakkaniyetli bir yeni teklif beklemektedir” dedi.

Memurların yüzde 82'sinin evlenecek parası yokMemurların yüzde 82’sinin evlenecek parası yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.