‘Kahramanım’ dediği babasının böbreğiyle yaşama tutundu
ABD'de beyin ölümü gerçekleşmiş hastaya nakledilen genetiğiyle oynanmış domuz böbreği, 32 gündür işlevini yerine getiriyor. New York'ta gerçekleştirilen çalışmada bilim insanları vücudun organı reddetmesinin önüne geçmek için Alfa-gal biyomolekülünü kodlayan geni devre dışı bıraktılar.
ABD’li bilim insanları, beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiye genetiğiyle oynanmış bir domuz böbreği nakli yaptıktan sonra, gelinen son noktayı paylaştılar. Buna göre böbrek 32 gün boyunca iyi bir şekilde işlevini yerine getirdi.
New York merkezli NYU Langone Health akademik tıp merkezinin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Cerrahlar, nörolojik kriterlere göre ölü ilan edilen ve kalbi solunum cihazı desteğinde atan bir adama, 32 gün sonra iyi çalışmaya devam eden genetiğiyle oynanmış bir domuz böbreği nakletti. Bu, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğinin bir insanda işlev gördüğü en uzun süre.”
Bilim insanları, domuz böbreğinin nakil sonrasında hemen idrar üremeye başladığının altını çizdi. Bilim insanları bu çalışmayla organ nakli ve sürdürülebilir organ tedariki konusunda önemli bir adım attılar. Domuz böbreği, 14 Temmuz’da vücudu bağışlanan, beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya nakledilmişti. 32 gündür işlevini iyi şekilde yerine getiren böbrekle ilgili bilimsel çalışma eylül ayının ortalarına kadar devam edecek.
Ameliyatı gerçekleştiren ve daha önce genetiği değiştirilmiş ilk domuz böbreği naklini yapan Cerrahi Bölüm Başkanı Dr. Phil Montgomery “Bu çalışma, sadece bir genetik modifikasyonla deneysel ilaçlar veya cihazlar olmadan bir domuz böbreğinin, reddedilmeden en az 32 gün boyunca bir insan böbreğinin işlevini yerine getirebileceğini göstermektedir” diyor.
Bilim insanları ‘Alfa-gal’ olarak bilinen ve domuz organlarının insanlar tarafından hızlı bir şekilde antikor aracılı olarak reddedilmesinden sorumlu olduğu tespit edilen biyomolekülü kodlayan genin ‘devre dışı bırakılması’ sayesinde, organların hemen reddedilmesinin önüne geçildiğinin altını çizdi.