Syedra Antik Kenti’nde bir Nike heykeli daha

Syedra Antik Kenti'nde Roma dönemine ait bir hafta arayla yaklaşık ikinci Nike (zafer tanrıçası) heykeli bulundu. 1800 yıl öncesine tarihlenen 83 santimetre yüksekliğindeki heykel ve diğer buluntular Alanya Müzesi'nde sergilenecek.

Kültür Sanat 2 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Syedra Antik Kenti’ndeki kazılar tüm hızıyla devam ediyor. 10Haber, hafta başında tarihi alandaki kazılarda ortaya çıkarılan Nike (Zafer Tanrıçası) heykelini duyurmuştu. Alanya’daki arkeolojik kazılarda yeni bir Nike heykelinin gün yüzüne çıkarıldığının haberi geldi. Milâttan sonra ikinci yüzyıla tarihlenen heykelin 83 santimetre yüksekliğinde olduğu belirtildi. Bu heykel de tıpkı hafta başında bulunan heykel gibi en az 1800 yaşında.

Syedra Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün destekleriyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığındaki ekip tarafından beş yıldır devam ediyor.

Syedra buluntuları Alanya Müzesi’nde sergilenecek

Syedra Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında bugüne kadar vaftiz mağarası, sütunlu cadde ve Herakles tasvirli mozaiklerin bulunduğu bir hamam bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, yaptığı açıklamada alanda yıl boyunca kazı ve koruma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Syedra Antik Kenti’nde devam eden kazılarda diğer parçaları da yavaş yavaş ortaya çıkardıklarını aktaran kazı başkanı Ertuğ Ergürer, Nike heykeli hakkında şunları söylemişti.: “Nike, yani zafer tanrıçasının bugün de bir el parçasını tamamladık. 35-40 parça tamamen elimizde. Anadolu’da çok eskiden de gördüğümüz bir figür aslında. Sadece isim değişikliği oldu. Pagan inanışın bir tanrıçası olan Nike, büyük ihtimalle Hristiyanlığın gelişiyle, kabul görmemeye başladı ve bugün bulunduğu bölüme atıldı. Bu atılma nedeniyle biraz tahribata uğramış. Biz de bu eserin restorasyonunu tamamlayınca Alanya Müzesi’ne kazandıracağız.”

Hevsel Bahçeleri için tehllike çanları: UNESCO devredeHevsel Bahçeleri için tehllike çanları: UNESCO devrede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.