Gözler Öcalan’ın hukuki durumuna çevrildi: Hüküm giydiği dosya, umut hakkı ve 14 yıldır süren KCK soruşturması
Gar Katliamı davasının firari sanığı Ahmet Güneş katliamdan 1 yıl önce yakalanıp serbest bırakılmıştı. Güneş'in de katıldığı IŞİD'in infaz görüntülerinin yer aldığı dijital materyal ise dosyaya 7 yıl sonra girdi.
10 Ekim 2015’te IŞİD’in Ankara Garı’ndaki Barış Mitingi’ne yönelik canlı bomba saldırısına ilişkin açılan davada skandallar bitmiyor. Davanın firari sanıklarından olan ve katliamdan bir yıl önce yakalanmasına, dijital materyallerden IŞİD’in -kendisinin de katıldığı- infazının görüntülerine ulaşılmasına rağmen yedi ayda serbest bırakılan Ahmet Güneş’le ilgili kanıtlar, dosyaya yedi yıl sonra gönderildi. Bu süreçte ana dava bitti, önemli sonuçlar üretebilecek kanıtlar dava kapsamında incelenemedi.
T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre görüntüler Güneş’in nasıl serbest bırakıldığı tartışmasını da yeniden alevlendirdi. 8 Eylül’de firari sanıklar hakkındaki davanın duruşması görülecek. Bu duruşma öncesinde de talep edilen birçok kanıt dosyaya sunulmadı. Müfettiş raporları avukatlara verilmedi, fotoğraflarda yer alan ve yüzleri açık olan isimler teşhis edilmedi. Adana’daki HDP binalarına yönelik IŞİD saldırısına ilişkin soruşturmanın da sekiz yıldır tamamlanmadığı ortaya çıktı.
2015’teki 10 Ekim katliamından yaklaşık 1,5 yıl önce, Gaziantep’te yol kontrolü yapan polis ekipleri, bir araçtan çalılıklara doğru malzeme atıldığını fark etti. Araç durduruldu. Sürücü Mustafa Delibaşlar’ın o sırada üzerinde mail adresleri ve şifrelerinin bulunduğu bir kağıdı yırtmaya çalıştığı anlaşıldı. Polis, kağıtlara el koydu, şoförle birlikte araçtaki Ökkeş Durmaz ve Ahmet Güneş’i gözaltına aldı. Çalılıklarda yapılan aramada harddisk, flash bellek, hafıza kartı ve kar maskesi bulundu.
Harddiskin incelenmesi sonrasında bir Suriyelinin IŞİD tarafından infaz edildiği ana dair görüntülere ulaşıldı. Görüntülerde Ahmet Güneş ile birlikte, 10 Ekim katliamından uzun yıllar sonra polis operasyonu sırasında kendini patlatan Yunus Durmaz’ın olduğu tespit edildi.
Görüntülerde Ahmet Güneş’in, infazla ilgili açıklama yaparken, Durmaz’ın, cesede herkesin ateş etmesini istediği anlaşıldı. Görüntülerde Güneş’in IŞİD kamplarında eğitim alırken çekilmiş görüntüleri de bulundu. Dijital materyallerin arasında jandarmaya ait bazı belgelerin bulunması da dikkati çekti.
Güneş, polis sorgusunda susma hakkını kullandı. 27 Mart 2014’te ise tutuklandı. Hakkında örgüt üyeliği suçundan dava açıldı. Gaziantep’teki duruşmalarda, Güneş, can güvenliği olmadığı için infaza katıldığını söylerken, grupla alakası olmadığını öne sürdü. Kendisine dikte edilen bir konuşmayı yaptığını söyledi. Mahkeme, Güneş hakkında “öldürme” suçundan dava açılması için suç duyurusunda bulundu.
30 Ekim 2014’te yapılan duruşmada ise Güneş ile diğer sanıkların tahliyelerine karar verildi. “Öldürme” suçundan iddianame, Güneş’in tahliyesinden sonra hazırlandı. Ancak Güneş, kayıplara karıştı.