ABD’li 13 asker de ölmüştü: Taliban, Kabil Havaalanı saldırısından sorumlu IŞİD liderini öldürdü

ABD'li üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Taliban Ağustos 2021'de Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında meydana gelen ve 170 sivil ile ABD'li 13 askerin ölümüne yol açan intihar saldırısından sorumlu IŞİD yöneticisini öldürdü.

Dünya 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kabil Havaalanı'ndaki intihar saldırısında 13 ABD askeri ve 170 sivil hayatını kaybetti. Fotoğraf: AA

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sadece 11 gün sonra Kabil Havaalanı’nda 26 Ağustos 2021 tarihinde bir intihar saldırısı meydana geldi. Saldırının sonucunda 170 sivil ve ABD’li 13 askeri öldürdü. Batılı ülkeler, büyük saldırıdan saatler önce vatandaşlarını uyararak insanları havaalanından uzak durmaya çağırsa da ABD’nin ülkedeki 20 yıllık varlığını resmen sonlandırırken yaptığı tahliyeden faydalanarak ülkeden kaçmak isteyen Afganlar bu uyarıları dikkate almadı.

Saldırıdan günler sonra ABD de Kabil’de misilleme olarak insansız hava araçlarıyla teyakkuza geçti. Saldırının sebebinin intihar saldırısının sorumlusu olduğu söylense de ABD’nin karşı saldırılarında 7’si çocuk 10 sivil hayatını kaybetti. Şubat 2022’ye ait bir Pentagon raporu, havaalanının Abbey tarafındaki saldırıyı tek bir IŞİD teröristi tarafından gerçekleştirildiği sonucuna vardı.

Terör örgütü IŞİD intihar saldırısını yapan kişinin Abdulrahman Al Logari adındaki bir terörist olduğunu açıkladı. ABD’li yetkililer bu kişinin eski bir mühendislik öğrencisi olduğunu ve saldırıdan 11 gün önce cezaevinden serbest bırakılan binlerce teröristten biri olduğunu söyledi. Taliban cezaevlerini rastgele boşaltarak, sadece kendi mahkumlarını değil aynı zamanda IŞİD teröristlerini de serbest bıraktı.

Şimdi ise ABD’li yetkililer, saldırıda ölen askerlerin yakınlarını tek tek arayarak söz konusu saldırının arkasındaki IŞİD liderinin öldürüldüğü bilgisini paylaştı. Öte yandan saldırının arkasındaki beynin kimliğine dair bilgi paylaşılmadı. Taliban’ın özellikle mi IŞİD liderini hedef aldığı yoksa Taliban ve örgüt arasındaki çatışmalardan birinde mi öldürüldüğü ise belirsiz.

Yetkililerin; muhbirler, elektronik dinlemeler veya müttefiklerin casus servislerinden gelen istihbaratlara dayanarak söz konusu IŞİD liderinin öldüğüne kanaat getirdikleri tahmin ediliyor.

Cihatçıların kampına sızan MI6 ajanı çocuğunu öldürdüCihatçıların kampına sızan MI6 ajanı çocuğunu öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.