Trump’a yeniden konuşma yasağı getirildi

Mahkeme salonlarından bir türlü ayrılamayan ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın gayrimenkul davasında kaldırılan konuşma yasağı geri getirildi.

Dünya 1 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Trump salona sanki hiç konuşmayacakmış gibi elini böyle tutarak girdi. Ancak duruşma boyunca yargıcı çileden çıkarmayı başardı. Fotoğraf: EPA

2024 seçimleri yaklaşırken eski ABD Başkanı Donald Trump kendisine yöneltilen pek çok suçlama nedeniyle mahkeme salonlarından kurtulamıyor. Bu davalardan biri de gayrimenkullerini değerinin çok üstünde gösterdiği gerekçesiyle açılmıştı. New York Temyiz Mahkemesi eski Başkan Donald Trump ve avukatlarının devam eden 250 milyon dolarlık gayrimenkul dolandırıcılığı davasında duruşmalar hakkında kamuoyuna açıklama yapmasına mani olacak konuşma yasağını yeniden uygulamaya koydu.

Yayın yasağı kararının alınmasında Trump’ın kamuoyu önündeki açıklamalarında bir katibin kendisine önyargıyla yaklaştığını söylemesi etkili oldu. Eski başkan Engoron’un katibinin New York Demokratlarından Chuck Schumer’in ‘kız arkadaşı’ olduğunu iddia etmiş ve ikisinin birlikte çekilmiş bir fotoğrafını paylaşmıştı. Trump’ın bunu destekçilerine şikayet etmesinin ardından hem davayı yürüten Engoron, hem de katibi yüzlerce tehdit almıştı.

Mahkeme belgelerine göre Engoron’un katibinin şahsi cep telefonu günde 20 ila 30 kez aranmış, sosyal medya hesaplarına ve e-posta adresine de günde 30 ila 50 tehdit mesajı gelmiş. Tepkilerin ardından Trump paylaşımını kaldırsa da Engoron davada tarafların personelle ilgili konuşmasını yasaklamışıtı. Yasağı ihlal edenlere karşı da ciddi yaptırım uygulanacağı uyarısı yapmıştı. Trump yayın yasağına rağmen konuşmaya devam edince Engoron eski başkana iki kez, toplamda 15 bin dolarlık para cezası kesmişti.

Ne var ki ay başında temyiz mahkemesi yayın yasağı kararını durdurdu, ancak kararın resmi duruşma devam ederken geri alınması gerektiği belirtildi. Yargıç Engoron dün mahkemenin yayın yasağını geri getiren kararını açıkladı ve “Yasağı titizlikle ve şiddetle uygulama niyetindeyim. Avukatların yasağın kaldırıldığı konusunda müvekkillerini bilgilendirdiğinden emin olmalıyım” dedi.

Trump pazartesi günü temyiz mahkemesinden yayın yasağı kararını engellemeye devam etmesini istemiş, yargıca ve katibe yöneltilen tehditlerin kendini savunma hakkının kısıtlanmasını “haklı çıkarmayacağını” söylemişti. Trump’ın avukatı Chris Kise ise konuşma yasağına tepkisini “Hukukun üstünlüğü için trajik bir gün” diyerek şeklinde göstermişti.

New York Başsavcılığı tarafından açılan davada Trump ve diğer sanıkların daha uygun koşullarda kredi alabilmek için gayrimenkullerin değeriyle oynadığı iddia ediliyor. Engoron zaten Trump’ı dolandırıcılıktan suçlu buldu, şimdi eski başkanın ne kadar tazminat ödemesi gerektiği hesaplanıyor. Engoron dolandırıcılık davasında kararın ocak ayı sonuna kadar çıkmayacağını söyledi.

Konuşma yasağı kalkan Trump açtı ağzını, yumdu gözünüKonuşma yasağı kalkan Trump açtı ağzını, yumdu gözünü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.